Conecteaza-te cu noi

Actual

(FOTO) Federația SANITAS, în grevă japoneză. Peste O SUTĂ DE MII DE ANGAJAȚI își cer banii promiși de Guvern

Published

on

În cursul acestei dimineți, membrii de sindicat SANITAS din toată țara au intrat în grevă japoneză, formă de protest fără întreruperea activității. Organizația sindicală, care reunește peste 100.000 de membri din unitățile medicale, dorește să atragă atenția că ei continuă să își facă datoria cu decență, însă guvernanții români îi tratează cu maximă indiferență. 

Federația SANITAS a informat, vinerea trecută, că va declanşa greva japoneză în cazul în care şeful Guvernului nu va participa la o întâlnire cu conducerea federaţiei, cu prilejul căreia să fie discutate problemele angajaţilor din sistemul de sănătate.
“Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS s-a întrunit joi, 1 octombrie 2020. La şedinţă au participat preşedinţii organizaţiilor judeţene SANITAS din toată ţara, reprezentând peste 100.000 de membri de sindicat din unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială, care au analizat cele mai importante probleme cu care se confruntă salariaţii din sistemele de activitate aflate de mai bine de 7 luni în prima linie a luptei cu noul virus SARS-COV-2. (…)
În urma analizei făcute (…), Federaţia SANITAS solicită pe această cale organizarea unei întâlniri de urgenţă cu participarea primului-ministru Ludovic Orban şi a tuturor factorilor responsabili care pot contribui la identificarea de soluţii optime pentru revendicările membrilor noştri. (…)
În lipsa unui răspuns prompt la solicitarea noastră de organizare a unei întâlniri în regim de urgenţă la nivel guvernamental cu membrii Biroului Executiv ai Federaţiei SANITAS, începând cu data de 7 octombrie vom declanşa greva japoneză în toate unităţile sanitare din ţară şi în cele de asistenţă socială, urmând să anunţăm în scurt timp calendarul acţiunilor revendicative următoare!”, se precizează în comunicatul remis vineri, 2 octombrie, de organizaţia sindicală.
În cursul serii trecute, SANITAS Constanța a postat următorul text pe pagina sa de Facebook:
”Solicităm acordarea drepturilor legale tuturor salariaților care și-au asumat riscul de a fi infectați.
Criza actuală în care ne aflăm a fost comparată cu un război.
La fel ca în orice luptă, soldații de pe linia frontului sunt cei care duc greul luptei. Mulți soldați din prima linie au văzut ororile războiului și, deși terifiant, știau cu cine luptă și își puteau recunoaște dușmanul. Lupta cu SARS CoV 2 este total diferită deoarece ne luptăm cu un inamic invizibil, uneori mortal, iar sarcina este mult mai grea.
Salariații din unitățile sanitare, unitățile de asistență socială, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, din întreaga țară se confruntă cu o încărcătură de lucru fără precedent, iar unitățile sanitare sunt suprasolicitate. Extenuați de muncă, lucrând în medii de lucru stresante și înspăimântătoare, cu urme dureroase pe fețe, lăsate de măștile de protecție pe care trebuie să le poarte în permanență, echipați în combinezoane, viziere și măști, în care se sufocă, sunt la datorie și nu pot ceda nicio clipă. Acești soldați în alb își pun efectiv viața în pericol, precum și siguranța celor dragi, expunându-se la o posibilă infecție.

Așteptări legate de anumite recompensări materiale au venit în mod direct de la Președintele României, Guvern și Parlament care, în an electoral, s-au înghesuit să laude personalul medico-sanitar și, pentru a atrage aprecierea publică, au anunțat și legiferat stimulente financiare (Legea 82/2020, Legea 56/2020) arătând că îi sprijină pe lucrătorii din sănătate și asistență socială în lupta cu COVID -19. În realitate aceste măsuri nu pot fi transpuse în practică deoarece angajatorii nu au primit finanțarea corespunzătoare pentru acordarea acestor drepturi.
Mai mult decât atât personalul medico-sanitar din unitățile sanitare care își desfășoară activitatea în acest context epidemiologic nu își pot primi sporul de 55 – 85% conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018 pentru că Ministerul Sănătății nu a declarat prin ordin existența acestei „epidemii deosebit de grave”.

Dezamăgirea provocată de neacordarea acestor drepturi de natură salarială stabilite de legislația în vigoare a creat și creează numeroase disensiuni în interiorul sistemului sanitar și a celui de asistență socială, pune presiune pe conducătorii instituțiilor și îi determină pe salariați să ceară declanșarea acțiunilor sindicale.
În acest context considerăm că este oportun ca partenerii sociali să se așeze la masa dialogului și solicităm Guvernului României demararea de negocieri reale, transparente și constructive pentru rezolvarea revendicărilor Sanitas, pentru desfășurarea în bune condiții a activităților și menținerea climatului de pace socială.

Trebuie să facem totul pentru a sprijini lucrătorii din domeniul sănătății care, în ciuda propriilor temeri bine întemeiate, sunt implicați direct în lupta cu SARS CoV 2 pentru a-i ajuta pe cei afectați și a contribui la stoparea răspândirii virusului.
Împreună suntem mai puternici !
Biroul Executiv al Sindicatului SANITAS”

 

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions