Inspecția Muncii a demarat punerea în aplicare a Planului de acțiune pentru informarea și protecția lucrătorilor sezonieri pentru anul 2021 la nivelul Uniunii Europene, ocazie cu care, în data de 31 martie s-a desfășurat o amplă acțiune de informare a cetățenilor din municipiul Constanța și zonele limitrofe, la care au participat inspectorul general de stat Danteș Nicolae Bratu, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța și inspectori de muncă din cadrul celor două servicii de control.
Delegația s-a deplasat în teren în zone publice consacrate, cu afluență mare de persoane, Aeroportul Mihail Kogălniceanu, Autogări și puncte de îmbarcare spre diverse locații, unde s-au purtat discuții cu operatorii economici și s-au distribuit materiale informative.
Inspecția Muncii derulează, prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă, acțiuni de informare în vederea conștientizării cu privire la drepturile, obligațiile și riscurile la care se pot expune în acest demes. Scopul acestei campanii este de a diminua riscurile și a preveni situațiile de abuz la care se expun cetățenii români care intenționează să muncească în străinătate, inclusiv ca lucrători sezonieri.
Informațiile pe care lucrătorii români ar trebui să le aibă înainte de a pleca să muncească în străinătate se referă la condițiile de intrare în țara de destinație și condițiile de muncă, inclusiv cele specifice desfășurării activității, instituțiile care pot sprijini lucrătorii, atât din România cât și din străinătate, și cum pot fi contactate acestea. Aceste informații se regăsesc atât pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale sub forma unui ghid, cât și pe site-urile Inspectiei Muncii, respectiv al I.T.M. Constanța.
”Inspecția Muncii desfășoară o amplă campanie națională de informare a cetățenilor români care se află în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Concret, recomandăm persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să nu accepte cu uşurinţă ofertele de muncă prin intermediul unor persoane sau prin intermediul anunţurilor on-line, să verifice dacă agenţiile care oferă loc de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă, să nu semneze niciun document fără să-i cunoască conţinutul și fără să-l înțeleagă, să solicite un exemplar al contractului individual de muncă redactat în limba română și semnat înainte de plecarea din România, să nu accepte achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garanţii sau cheltuieli de transport neefectuat, să nu cedeze nimănui dreptul de a încasa banii pentru munca prestată, să nu îşi asume să muncească 24 de ore din 24 și să cunoască faptul că dreptul la odihnă este reglementat prin lege.”, a precizat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta