În perioada 2 – 4 octombrie 2019, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează a 52-a ediție a Sesiunii Științifice Internaționale Pontica. Deschiderea oficială a sesiunii a avut loc azi, 2 octombrie 2019, ora 11.00, în Aula ”Adrian Rădulescu”.
După alocuțiunile oficiale au fost susținute, în plen, trei comunicări științifice: 140 de ani de la prima colecție tomitană de antichități – dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul general al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța; Istoriografia românească după 1948 – dr. Alexandru Barnea; Câteva evenimente de referință de la conferința generală ICOM, Kyoto, 2019 – dr. Dan Octavian Paul.
În cadrul acestui eveniment, primăria orașului Ovidiu a fost reprezentată de primarul George Scupra, care a ținut o alocuțiune în cadrul lansării volumului de carte bilingv ( română – latină) – ”Publius Ovidius Naso – Tristele și scrisori din Pont’’.
Volumul de carte este o ediție limitată ce va fi distribuită doar anumitor instituții publice, universități și asociații de profil cu scopul de a fi păstrate și transmise generațiilor viitoare, pentru a păstra vie dovada latinității pe meleagurile noastre.
În discursul său, pe lângă prezentarea evenimentelor și activităților pe care primăria Ovidiu le-a organizat pentru omagierea legăturii dintre orașul Ovidiu și poetul latin, primarul George Scupra a ținut să specifice: ”Noi, locuitorii singurului oraș din lume ce poartă numele marelui poet ne mândrim că în ultimii 3 ani am reușit să fim identificați pe plan local, național dar și internațional ca ovidieni și nu ca ovideni, așa cum eram numiți până nu demult”.