Astăzi, între orele 10.00 – 12.00, sindicaliștii Casei de Asigurări de Sănătate Tomis Constanța protestează în fața clădirii.
Potrivit unui comunicat de presă, nemulțumirile salariaților, membri și nemembri ai Sindicatului CAS Tomis Constanța, se referă în principal la:
- Nivelul scăzut al salarizării, nemodificat din anul 2017, în condițiile în care nivelul de trai a scăzut semnificativ
- Singura instituție care nu a beneficiat, pe perioada pandemiei, de niciun fel de stimulent, precum colegii noștri din DSP sau personalul sanitar din unitățile sanitare publice, deși, în această perioadă activitatea CAS nu a fost intreruptă. S-au făcut decontări de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, certificate medicale, care pe perioada pandemiei sau dublat iar numărul de controale s-a triplat.
De exemplu, în anul 2020 au fost preconizate 341 de controale dar s-au realizat 953. În anul 2021 au fost preconizare 335 de controale și s-au realizat 1.041, iar în anul 2022 au fost preconizate 340 de controale, însă au fost realizate 902 controale.
Volumul mare de lucru raportat la numărul angajaților (organigrame ale unor județe aproape similare ca număr de asigurați / furnizori ce figurează cu un număr dublu față de CAS Constanța)
De exemplu s-au încheiat un număr de 1.154 Contracte la care se adaugă 603 Convenții de eliberare de concedii medicale care au fost întocmite de un număr de 8 salariați.
Astăzi, sindicaliștii PROTESTEAZĂ prin întreruperea lucrului.
”Solicităm cu fermitate soluționarea problemelor expuse la nivelul CAS/CNAS.
Atragem atenția că întârzierea rezolvării problemelor și întreruperea activității prin declanșarea conflictului de muncă vor avea următoarele consecințe:
- Nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanță etc., și va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naționale de sănătate, pentru care medicația este vitală.
- Serviciile furnizate de angajații CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naționale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale și eliberarea adeverințelor, nu vor putea fi prestate.
- Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.
Menționăm că lucrătorii din sistemul național de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică și decontează serviciile realizate de toți furnizorii din sistemul național de sănătate.”, a precizat Leonard Drăghici, președinte al CAS Tomis Constanța.
Programul de lucru se va modifica, astfel:
8:30 – 10:00, program de lucru normal
10:00 -12: 00, activitatea va fi întreruptă (Protest)
12:00 – 17:00 programul de lucru cu publicul
”Facem apel la înțelegerea cetățenilor județului Constanța și îi asigurăm că toate cererile depuse sunt importante pentru noi și vor fi soluționate cu celeritate, în intervalul orar menționat.”, precizează Biroul de presă al CAS Constanța.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta