În urmă cu mai bine de 100 de ani, în perioada 1873 – 1883 localitatea Mihail Kogălniceanu a fost populată cu coloniști de origine germană. Aceștia și-au pus amprenta masiv pe localitate, construind străzi, școli biserici. Treptat, germanii au părăsit localitatea, ultimii în 1940, fiind strămutați cu forța în Germania nazistă.
În amintirea celor care au plămădit localitatea dobrogeană a avut loc la Căminul Cultural din Mihail Kogălniceanu, vernisajul unei expoziții de fotografie ”Viața germanilor din Mihail Kogălniceanu (Caramurat) până în 1940”.
La deschiderea expoziției au vorbi Ancuța Daniela Belu – primar al comunei Mihail Kogălniceanu, prof. Puiu Hașotti – fost senator și ministru al Culturii, precum și Titus Möllenbeck – din partea Asociației Germanilor Basarabeni e.V. (la care sunt afiliați și germanii dobrogeni).
Anna Schaal din Germania, care a avut strămoși în Mihail Kogălniceanu, a ținut un recital de cântece germane dobrogene. Cu această ocazie a fost prezent și un grup de 18 vizitatori germani, aflați într-o călătorie de descoperire a Dobrogei, coordonată de Titus Möllenbeck și de Tilo Lothar Krauße.
„Expoziția a fost inițiată prin bunăvoința Asociației Germanilor Basarabeni e.V. din Stuttgart, care ne-a pus la dispoziție fotografiile și și-a dat acordul ca acestea să fie expuse, și, totodată, beneficiază de sprijinul Ministerului de Stat pentru Cultură și Media din Germania, prin Referența Biroului Cultural pentru Transivania, Regiunea Carpatica, Basarabia și Dobrogea, la Muzeul Transilvaniei, Gundelsheim am Neckar, Germania”, a declarat Andreea Wisosenschi, reprezentantă a unei familiă de germani dobrogeni din comuna Mihail Kogălniceanu.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta