Fregata “Regina Maria” (F-222) acostează joi, 2 septembrie, în portul Augusta din Sicilia (Italia), unde va prelua conducerea Operaţiei NATO “Sea Guardian”, care se desfăşoară în Marea Mediterană.
Fregata “Regina Maria” face parte din pachetul de forţe al Armatei României pus la dispoziţia NATO pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de ţara noastră cu privire la asigurarea securităţii maritime a Alianţei Nord-Atlantice. Nava intră sub comanda operaţională a Comandamentului Maritim Aliat de la Northwood, Marea Britanie (MARCOM HQ), urmând ca în următoarele trei săptămâni, să desfăşoare misiuni de monitorizare a traficului maritim şi de descurajare a unor potenţiale ameninţări la adresa securităţii Alianţei, în Marea Mediterană.
Fregata “Regina Maria” a intrat în serviciul Forţelor Navale Române în anul 2005 şi a participat la numeroase exerciţii şi misiuni NATO, în Marea Neagră şi Marea Mediterană. În anul 2009, F-222 a fost prima navă militară a României care a asigurat comanda unei grupări navale NATO, de-a lungul timpului echipajul acesteia desfăşurând acţiuni militare alături de partenerii din Alianţă, în cadrul Operaţiei “Active Endeavour” (2006, 2009, 2011, 2013), al Grupărilor Navale Permanente – SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group-2, 2016, 2020, 2021) şi al Operaţiei “Sea Guardian” (2020 şi 2021).
Fregata “Regina Maria” este comandată de comandorul Adrian Gobjilă şi are un echipaj alcătuit din 243 de militari.
*** Fregata “Regina Maria” face parte din Flotila 56 Fregate “Contraamiral Horia Macellariu” şi este continuatoarea tradiţiilor fostului distrugător “Regina Maria”, care s-a aflat în serviciul Marinei Militare Române în perioada 1930-1961. Distrugătorul “Regina Maria” a consemnat o serie de repere istorice marcante, în perioada interbelică.
În anul 1937, nava a participat la festivităţile nautice desfăşurate în portul britanic Portsmouth, cu ocazia încoronării Regelui George al VI-lea al Marii Britanii, iar în anul 1938 a reprezentat România la serbările prilejuite de căsătoria prinţului moştenitor al Greciei; în acelaşi an, echipajul a participat la funeraliile preşedintelui Turciei Kemal Ataturk, iar comandantul navei a depus o coroană de flori la mormântul liderului turc. Tot în anul 1938, după trecerea la cele veşnice a Reginei Maria, inima acesteia a fost transportată, conform testamentului suveranei, de la Constanţa până în Balcic, în Bulgaria, cu distrugătorul “Regina Maria”, sub comanda căpitan-comandorului Horia Macellariu.
În timpul celui de al Doilea Război Mondial, distrugătorul “Regina Maria” a participat, împreună cu alte nave militare româneşti, la bătălia navală care a avut loc în zona Tuzla, la data de 26 iunie 1941, împotriva crucişătoarelor sovietice “Moskva” şi “Harkov”, reuşind să-l scufunde pe primul şi să-l avarieze pe al doilea.
La data de 7 septembrie, anul acesta, echipajul fregatei “Regina Maria” va marca, în largul Mării Mediterane, împlinirea a 91 de ani de tradiţii şi de realizări ale navei, prin executarea misiunilor NATO specifice, sub mandatul Operaţiei NATO “Sea Guardian”.