Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Fugarii condamnați la închisoare, puși să suporte costurile operațiunilor derulate de stat pentru a-i găsi și aduce în țară

Published

on

alina gorghiu justitie

Guvernul a aprobat, astăzi, un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală. Premierul Marcel Ciolacu a explicat înaintea începerii ședinței de Guvern că statul vrea să îi pună și să plătească în plus, adică să suporte costurile operațiunilor derulate de stat pentru a-i găsi și aduce în țară.

„Venim azi și cu noi prevederi capabile să descurajeze fenomenul condamnaților care părăsesc țara înaintea sentinței finale. Vedem deja că, în ultima vreme, doamna ministru s-a ocupat și tot mai mulți fugari celebri au fost aduși înapoi, în România, primind acum și un spor de pedeapsă. Prin proiectul dezbătut azi, vrem să îi punem și să plătească în plus, cum e firesc. Adică să suporte costurile operațiunilor derulate de stat pentru a-i găsi și aduce în țară.“, a spus Ciolacu.

Cu detalii a venit apoi ministrul Justiției, Alina Gorghiu, în briefingul de presă.

„Astăzi facem un nou pas în deblocarea sau depășirea anumitor sincope cu privire la fugari. Este vorba despre un proiect de lege adoptat de Guvern în procedură de urgență, care presupune un lucru de bun-simț și absolut normal într-un stat de drept: dacă ai fugit din țară și ai avut bani să eviți executarea pedepsei în penitenciarele românești, atunci când ești adus de statul român înapoi în sistemul penitenciar, prin punerea în aplicare a mandatului de întoarcere prin extrădare, vei scoate bani din buzunar. Se referă strict la persoanele urmărite internațional, iar această inițiativă îmbunătățește cadrul legislativ existent în domeniul cooperării judiciare internaționale. Sunt două situații pe care le prevede legea: când fugarul se sustrage de la urmărire penală sau judecată și, situația doi, când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei, asta însemnând că este deja condamnat definitiv și are o hotărâre definitivă a instanței din România. În primul caz, când fugarul se sustrage de la urmărirea penală sau judecată, cheltuielile care revin statului român în cazul în care persoana s-a sustras urmăririi penale sau judecății vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare de către instanța de executare, conform prevederilor Codului de Procedură Penală.

Advertisement
usr

Practic, aceste cheltuieli din cauza respectivă devin cheltuieli de judecată și se suportă de inculpat prin hotărârea definitivă de condamnare. Aceste cheltuieli, care se află în sarcina statului și pot fi ocazionate de transferul persoanelor de pe teritoriul statului în care a fugit pe teritoriul României, avem următoarele categorii: indemnizații și remunerații ale martorilor și experților, precum și cheltuielile de călătorie și ședere, cheltuieli ocazionate de remiterea anumitor obiecte, cheltuieli ocazionate de transferul persoanelor pe teritoriul statului solicitant sau la sediul unei autorități judiciare, cheltuieli ocazionate de tranzitul unei persoane de pe teritoriul unui stat străin sau de la sediul unei autorități judiciare către un stat terț, cheltuieli ocazionate de recurgerea la o videoconferință pentru a duce la îndeplinire o solicitare de asistență judiciară sau orice altă cheltuială considerată drept extraordinară de statul solicitant, în funcție de mijloacele umane sau tehnologice pe care le-am utilizat pentru a îndeplini această cerere.

În al doilea caz, a doua ipoteză este cea în care fugarul se sustrage de la executarea pedepsei, aşa cum vă spuneam, este deja condamnat şi a decis să fugă din ţară. În acest caz, pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autorităţile din România au drept de regres la instanţa civilă competentă. Această cauză se va judeca cu celeritate şi va fi acţiunea scutită de taxă de timbru. Categoriile de cheltuieli vor fi stabilite printr-o hotărâre a guvernului, la propunerea Ministerului Justiţiei sau la propunerea Ministerului de Interne.“

Alina Gorghiu spune că doar la nivelul anului 2023, statul român a scos din buzunar 10.025.000 de lei pentru 803 persoane aduse în țară.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions