În urma atenționării meteorologice cod portocaliu de vânt emisă de Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, până la ora 22:00 va continua să ningă pe arii restrânse, iar vântul va prezenta intensificări de până la 90 km/h la rafală viscolind zăpada și determinând scăderea vizibilității.
Pe raza municipiului Constanța 13 sărărițe continuă să împrăștie material antiderapant în zonele în care este necesar, iar cele 27 de utilaje cu lamă au acționează pentru degajarea zăpezii de pe carosabil.
De asemenea, ținând cont de avertizările de vânt puternic, reprezentanții Serviciului Gestionare Spații Verzi, din cadrul Primăriei municipiului Constanța intervin la solicitările primite prin dispeceratul instituției sau serviciul de urgență 112 cu 4 echipe formate din alpiniști și țapinari. Până acum a fost necesară intervenția echipelor în 28 de cazuri pentru ridicarea unor crengi rupte (8 cazuri) și pentru eliberarea carosabilului de copaci rupți sau dezrădăcinați (20 cazuri), în unele situații fiind produse pagube materiale provocate de căderea crengilor pe mașini.
Totodată, reprezentanții Poliției Locale împreună cu reprezentanți ai Poliției Rutiere intervin pentru asigurarea fluenței traficului rutier. Reprezentanți ai Direcției Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei monitorizează în permanență situația de pe străzile din municipiu și solicită intervenția instituțiilor și societăților abilitate pentru ridicarea panourilor publicitare dărâmate sau deteriorate din cauza vântului (6 cazuri), remedierea în cazul defectării semafoarelor sau în situația în care cele suspendate au fost distruse de vânt. S-a intervenit pentru ridicarea unor cabluri sau stâlpi dărâmați din cauza furtunii, groapa formată în intersecția str. Ion Rațiu cu bd. Tomis a fost astupată, iar un echipaj intervine pentru ridicarea molozului unui perete prăbușit pe str. Ștefan Mihăileanu nr. 56. De asemenea, s-a răspuns unei solicitări de intervenție în cazul unui acoperiș luat de vânt.
Începând cu ora 08:00, 135 de angajați ai societății, repartizați în șase zone ale orașului, acționează pentru curățarea zăpezii și a gheții de pe trecerile de pietoni, pasaje pietonale, trotuare și din stațiile de autobuz. Alte 30 de persoane asistate social și persoane care prestează muncă în folosul comunității ajută la degajarea zăpezii de pe treptele spitalelor, unităților de învățământ și instituțiilor publice.
Rugăm constănțenii să nu staționeze autovehiculele în zone de risc pentru a preîntâmpina avarierea acestora și să faciliteze accesul autovehiculelor cu competențe în asigurarea serviciilor de urgență. De asemenea, facem apel către constănțeni să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Reamintim faptul că persoanele fizice și juridice au obligația conform HCL 184/2013 să asigure îndepărtarea țurțurilor, a zăpezii și a gheții din zona imobilelor și depozitarea acestora în afara părții carosabile și în alte locuri în care circulația pietonală să nu fie afectată.
Pentru a evita posibilele accidente, recomandăm participanților la trafic să circule cu viteză adecvată condițiilor de iarnă, iar autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă. Totodată, recomandăm folosirea mijloacelor de transport în comun și evitarea folosirii autovehiculelor personale.
Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:
Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055;
Dispecerat Serviciul Administrare Spații Verzi – 0722545366/ 0241/488171;
Dispecerat Poliția Locală – 0241/484205. (comunicat de presă Primăria municipiului Constanța)
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta