Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Garda Națională de Mediu Constanța, amenzi de peste 800.000 de lei. Vezi ce nereguli au fost descoperite pe litoral

Published

on

Marian Rîșnoveanu, comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu Constanța, a prezentat, miercuri, în ședința Colegiului Prefectural, Raport privind activitatea de control desfasurata de Comisariatului Judetean Constanta al Garzii Nationale de Mediu în intervalul lunar ianuarie septembrie 2019.

Transpusă în cifre, activitatea de inspectie si control se prezinta in modul urmator:

– in cursul anului 2019, pana la data de 30.09.2019, au fost efectuate un număr total de 929 inspecții, din care 241 controale planificate, conform planului anual de activitate si 688 inspectii neplanificate. In cadrul inspectiilor neplanificate, o pondere ridicata au avut-o urmatoarele categorii de inspectii:

– controale efectuate pentru rezolvarea unor reclamatii, fiind inregistrate 160 actiuni de acest tip;

Advertisement
usr

– verificarile realizate în comun cu alte autorități precum: Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Poliţia Transporturi, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Direcţia Vamala, Agenția pentru Protecția Mediului, Ministerul Turismului, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, etc, au fost finalizate cu un numar de 156 controale;

– inspectii de verificare a modului de realizare a masurilor stabilite anterior, in numar de 62 actiuni de control;

– controale realizate ca urmare a unor tematici dispuse de Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu, cuantificate in numar de 170 inspectii.

Principalele neconformitati constatate in urma inspectiilor efectuate au fost:

  • nerespectarea prevederilor autorizatiilor de mediu;
  • functionarea fara acte de reglementare din punct de vedere al protectiei mediului;
  • nerealizarea in totalitate si la termen a masurilor stabilite in timpul controalelor anterioare;
  • gestionarea necorespunzatoare a deseurilor generate din activitate.

In urma acestor controale au fost aplicate 109 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 842,000 lei.

Pentru perioada de referinta sunt de mentionat urmatoarele :

Advertisement
usr

Reclamatiile inregistrate au vizat in principal depasiri ale nivelului de zgomot, aspecte privind calitatea aerului, probleme create prin depozitari/abandonari de deseuri, taieri sau toaletari ilegale de arbori, etc.

In urma controlului tematic dispus de Comisariatul General au fost verificate 70 de primarii, constatandu-se neconformitati referitoare la modul de indeplinire a responsabilitatilor ce revin unitatilor administrativ teritoriale in ceea ce priveste managementul deseurilor; aplicandu-se un numar de 8 sanctiuni contraventionale. Din totalul controlelor efectuate s-a constatat că la nivelul judetului Constanta, 31 de UAT-uri nu au implementat prevederile Legii nr. 211/2011 art. 17, alin. 1.

Controale pe plaje

In luna iunie, a fost inițiat de Ministerul Turismului un plan de acțiune comun împreună cu reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu ai Comisariatului Județean Constanța privind verificarea respectării legislației de utilizare a plajei Mării Negre si controlul activităților  desfășurate pe plajă precum și verificarea stării de salubrizare a stațiunilor. În urma acțiunilor de control realizate au fost controlați 60 de operatori economici care isi desfăsurau activitatile pe sectoarele de plaja din stațiunea Mamaia, loc. 2 Mai, Costinești, Eforie Nord, Eforie Sud, Saturn, Neptun și Năvodari. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale si au fost constatate neconformități cu privire la lipsa recipienților de colectare deșeuri pe tipuri, recipienți neinscripționați pentru colectarea selectivă, deversare de ape uzate în nisip fără respectarea prevederilor legislației de mediu, depozitare temporară a deșeurilor rezultate din activitate la limita plajelor.

Atat saptamanal cât și lunar sunt efectuate controale la depozitele de deseuri neconforme si la depozitele de deseuri industriale situate pe raza judetului Constanta în baza Ordinului Ministrului Mediului nr. 1063/28.07.2017 privind efectuarea controalelor tematice la depozitele de deseuri de pe teritoriul Romaniei.

Advertisement
usr

De asemenea, in cursul anului 2019 a fost prioritara imbunătăţirea imaginii instituţiei fata de cetăţeni, mass media, autorităţile locale prin rezolvarea la timp a sesizărilor efectuate de cetăţeni, efectuarea de acțiuni comune cu unități de învățământ pentru educarea si conștientizarea tinerilor în domeniul protecției mediului și promovarea conceptului de dezvoltare durabilă, etc.

foto: ilustrativ

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions