Fostul primar al oraşului Cernavodă a fost condamnat joi, 16 ianuarie, la 4 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. Sentinţa magistraţilor Curţii de Apel Constanţa este definitivă! În acelaşi dosar a fost inculpat şi fiul fostului primar, Tiberiu Hânsă, care a fost achitat. Hânsă a fost acuzat de săvârşirea a patru infracţiuni de abuz în serviciu.
“Condamnă pe inculpatul Gheorghe Hânsă la pedeapsa închisorii de 3 ani şi 6 luni pentru savârvirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Constată că infracţiunea ce face obiectul prezentei cauze este concurentă cu cea pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 3 ani şi 8 luni prin sentinţa penală nr. 3638/18.11.2014 a Judecatoriei Medgidia, definitivă prin decizia penala nr. 388/P/29.03.2016 a Curţii de Apel Constanta. Contopeşte pedeapsa aplicată inculpatului prin sentinţa penală de mai sus cu pedeapsa aplicată în prezenta cauză şi aplică acestuia pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 8 luni închisoare, la care adaugă o treime din cuantumul celeilalte, urmând ca în final acesta să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 10 luni închisoare”, se arată în sentinţa judecătorilor.
Fapta
Gheorghe Hânsă a fost trimis în judecată alături de Suliman Ecrem, Nicolae Cristache (administrator SC NKC Magnetism Construct) Mihai Adam (asociat al Stelmi Structuri), Marius Tiberiu Hânsă, fiul fostului edil din Cernavodă, recidivist, cercetat sub control judiciar, Rodica Cojocaru, funcţionar în cadrul Primăriei Cernavodă, fără antecedente penale, cercetată în stare de libertate şi Liliana Carmen Pricop, din Medgidia, funcţionar în cadrul Primăriei Cernavodă, fără antecedente penale, cercetată în stare de libertate. Din mijloacele de probă, procurorii au stabilit că este vorba, în primul rând, de lucrarea de amenajare şi protejare a Tumulului nr. 1 Cernavodă, acordată fraudulos către SC NKC Magnetism Construct SRL. Apoi, în perioada noiembrie 2012 – august 2013, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, precum şi la data de 14 ianuarie 2013, primarul şi viceprimarul şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu, prin acţiuni concertate, conform relatărilor din dosar, pentru ca societăţile prezentate mai sus să obţină foloase necuvenite, obţinerea contractelor frauduloasă fiind intermediată de inculpatul Marius Tiberiu Hânsă, cu largul concurs al angajaţilor Primăriei Cernavodă, au mai spus procurorii.
La finalul anului trecut, mai exact pe 19 decembrie 2019, judecătorii l-au achitat pe Tiberiu Marius Hânsă pe fond pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dar l-au condamnat pe Gheorghe Hânsă la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. De aici, situația este simplă: Gheorghe Hânsă mai avea o condamnare din 2014, pedepsele i-au fost contopite și rezultă 4 ani și 10 luni în regim de detenție.
În acelaşi dosar a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare şi fostul viceprimar al oraşului Cernavodă, Suliman Ecrem, pentru pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată, faptă săvârșită în perioada noiembrie 2012 – octombrie 2013.
Citește și:
Fostul primar din Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a fost achitat definitiv în dosarul asfaltărilor