Fostul consilier local Tudorel Chesoi a comentat pe Facebook situația gravă în care se află sistemul centralizat de termoficare. În contextul în care, astăzi, la Tulcea, zeci de cetățeni au protestat împotriva majorării prețului gigacaloriei din localitatea lor (vezi AICI), Tudorel Chesoi a amintit că și Constanța se confruntă cu o problemă similară. ”Prețul mare al gigacaloriei este o problemă și pentru CONSTĂNȚENI. Deși punctele termice pot furniza o gigacalorie ieftină prin montarea unor centrale termice pe gaz conform proiectului inițiat de mine încă din anul 2016, primarul Făgădău refuză să voteze această inițiativă. Prețul gigacaloriei ar fi atât de mic, încât ar aduce economii substanțiale cetățenilor orașului nostru. Refuzul d-lui Făgădău este nejustificat și împotriva CONSTĂNȚENILOR.” – a notat fostul consilier local.
Tudorel Chesoi a propus, încă din anul 2016, reforma sistemului centralizat de termoficare din Constanța. Sistemul funcționează total ineficient, iar prețul gigacaloriei include salariile a 700 de angajați de la CET și de la RADET, dar și pierderi enorme pe conductele ruginite și neizolate care transportă pe zeci de kilometri distanță agentul termic primar de la Electrocentrale la punctele termice de cartier operate de RADET.
Propunerea lui Tudorel Chesoi a fost ca municipalitatea să nu mai cumpere agent termic primar de la Electrocentrale, iar punctele termice de cartier să fie transformate în centrale termice pe gaz. În acest fel, s-ar fi simplificat producția și distribuția energiei termice, s-ar fi redus costurile de întreținere a sistemului, inclusiv cele cu munca vie, iar cetățenii ar fi ajuns să plătească o treime din prețul actual al gigacaloriei. De asemenea, această reformă ar fi ușurat situația financiară a municipalității, care subvenționează funcționarea sistemului cu 15 milioane de euro pe an.
Proiectul depus de Chesoi în anul 2016 nu a fost agreat de Decebal Făgădău. Primarul Constanței are o optică diferită asupra acestei chestiuni. Astfel, Făgădău a inițiat un proiect prin care municipalitatea a cumpărat conductele ruginite de la CET (Electrocentrale Constanța SA), cu un preț de două milioane de lei. Făgădău a declarat că era obligatoriu ca sistemul de conducte să fie inclus în patrimoniul municipalității, în vederea accesării de fonduri europene pentru modernizare. Până la acest moment, Primăria nu a comunicat publicului dacă a inițiat proiectul pe baza căruia s-a afirmat că ar fi urmat să se atragă fondurile europene.