Senatorul de Constanța al PNL, Septimiu Bourceanu, anunță că a fost aprobată Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Asta înseamnă că, spune parlamentul constănțean, milioane de gospodării vor beneficia de prețuri fixe timp de un an.
Astfel:
* Pentru consumatorii casnici, care consumă până în 100 de kW, prețul va fi de 0,68 lei, măsură de care vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de gospodării.
* Pentru cei care consumă între 100 și 300 de kW, prețul va fi de 0,80 lei, iar de această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării.
* Pentru consumatorii non-casnici, prețul va fi de aproximativ 1 leu pe kilowatt, iar aici discutăm de întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi, de asemenea, din industria alimentară. De asemenea, pentru consumatorii energointensivi se va aplica o schemă de ajutor de stat.
* În ceea ce privește prețul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici prețul va fi de maxim 0,31 lei pe kW, iar pentru consumatorii non-casnici prețul va fi de până la 0,37 lei pe kW, cu mențiunea că pentru întreprinderile care au avut un consum, la locul de consum, în anul 2021 de până la 50.000 de kW pe oră se menține același preț.
Guvernul precizează, la rândul său, că modificările aduc clarificări de ordin tehnic pentru măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale, precum și producătorilor de energie electrică și gaze naturale, măsuri instituite prin schema de sprijin prevăzută în OUG 27/2022 pentru protejarea cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie.
„S-a ținut cont de faptul că, după publicarea OUG 27/2022, din piață au apărut solicitări de clarificare cu privire la aplicabilitatea actului normativ, cu privire la explicitarea unor termeni care vizează operatori economici cărora li se aplică actul normativ etc. Totodată, existau anumite dificultăți în decontarea pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022, astfel încât acum furnizorii să poată să-și refacă și să reintroducă datele corecte în platforma informatică pusă la dispoziție de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, în acest fel deblocându-se procedurile de decontare.“, punctează Guvernul într-un comunicat.