Conecteaza-te cu noi

Politica

Guvernul aprobă astăzi data organizării alegerilor prezidențiale. Reguli stricte pentru promovarea candidaților în mediul online

Published

on

alegeri prezidentiale

Guvernul are pe masă în ședința de astăzi proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, care vor avea loc în 4 și 18 mai. Totodată, se va mai supune aprobării proiectul de hotărâre de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor şi pentru primari în unele circumscripții electorale.

„Se stabilește ziua de duminică, 4 mai 2025, ca dată pentru alegerea Președintelui României din anul 2025”, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern.

Potrivit altui proiect, în ziua în care se organizează primul tur al prezidențialelor se vor organiza și alegeri locale parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor, rămas vacant după ce Ilie Bolojan a devenit senator, precum și pentru primari în 17 comune din 13 județe.

De asemenea, proiectele privind organizarea simultană a alegerilor prezidențiale și locale parțiale din anul 2025 propune un set amplu de reglementări menite să asigure desfășurarea eficientă, corectă și transparentă a scrutinelor programate pentru data de 4 mai 2025. Sunt introduse reguli noi pentru marcarea publicității online, inclusiv amenzi usturătoare pentru platformele online care nu înlătură conținutul la decizia BEC.

Organizarea simultană a scrutinelor

Proiectul de OUG prevede că alegerile prezidențiale și cele locale parțiale vor fi organizate în aceeași zi, pentru a optimiza resursele logistice și financiare. „Pentru utilizarea aceleiași infrastructuri electorale la cele două scrutine și ținând cont de necesitatea asigurării unei fluidități constante a procesului de votare, se impune adoptarea unor măsuri care să permită desfășurarea simultană a alegerilor”, se arată în proiect.

Măsuri pentru diaspora

Pentru a facilita accesul la vot al românilor din străinătate, proiectul permite desfășurarea procesului electoral pe parcursul a trei zile: vineri, sâmbătă și duminică. Alegătorii pot opta pentru votul prin corespondență, înregistrându-se pe site-ul AEP. Formularul online necesar va fi disponibil începând cu a treia zi de la intrarea în vigoare a ordonanței.

„Exercitarea dreptului de vot la o secție din străinătate nu este condiționată de înregistrarea în Registrul electoral ca alegător în străinătate”, stipulează articolul 14 din proiect. De asemenea, „votarea în străinătate se va desfășura pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă între orele 07:00 și 21:00”.

Buletinele de vot și materiale electorale

Regia Autonomă „Monitorul Oficial” va imprima buletinele de vot necesare și va asigura distribuția lor către birourile electorale județene. Buletinele vor fi imprimate cu litere de aceeași mărime și caractere uniforme, fiind prevăzut un supliment de 10% pentru alegătorii din țară și de 5% pentru votul prin corespondență. Pentru a preveni incidentele electorale, proiectul prevede că „imprimarea primului tiraj va fi prezentată membrilor biroului electoral județean cu cel puțin 10 zile înainte de ziua votării”.

Program prelungit pentru votare

Votarea se va desfășura în intervalul orar 07:00 – 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru alegătorii aflați la rând. „La ora 21:00, doi membri ai biroului electoral vor verifica dacă există alegători în așteptare și vor permite accesul acestora în localul de vot”.

Reguli stricte pentru campania electorală

Actorii politici vor fi obligați să marcheze clar materialele publicitare electorale, precizând sponsorul, sursa finanțării și dacă acestea utilizează tehnici de vizare. „Încălcarea acestor dispoziții se sancționează cu amenzi de până la 50.000 de lei”, conform articolului 15 din proiect.

Plângerile privind campania electorală online vor fi soluționate în termen de 24 de ore de Biroul Electoral Central, ale cărui decizii sunt executorii. Platformele online care nu elimină conținutul ilegal în cinci ore de la notificare pot fi sancționate cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri.

Indemnizații pentru personalul implicat

Indemnizațiile pentru personalul electoral variază între 170 și 730 de lei pe zi, în funcție de poziția ocupată. „Președinții birourilor electorale din străinătate vor primi 730 de lei pe zi, iar membrii birourilor 600 de lei”, se precizează în articolul 7. Cheltuielile aferente vor fi acoperite din bugetul de stat.

Măsuri speciale pentru votul prin corespondență

Alegătorii care optează pentru votul prin corespondență vor fi informați despre recepționarea documentelor de către birourile electorale. Plicurile cu mai multe buletine de vot de același fel vor fi anulate.

Sursa: stiripesurse.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions