Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că „impactul pe zona privată a noului impozit pe construcțiile speciale, așa numita taxă pe stâlp, va fi în jur de 300-350 de milioane de lei”. Deși va fi redus la jumătate față de propunerea inițială, Ciolacu susține că statul va reuși să strângă suma de 1 miliard de lei.
„La stat se vor strânge mai mulți bani și impune un control și la companiile de stat”, a declarat premierul înaintea ședinței de Guvern.
Impozitul pe construcții speciale, așa numita „taxă pe stâlp”, se va reduce la jumătate, de la 1% la 0,5% din valoarea netă a construcțiilor aflate în proprietate privată, potrivit unei proiect de ordonanță de urgență aflat joi pe agenda Guvernului.
De asemenea va fi redusă de la 0,5% la 0,25% cota de impozit pentru construcțiile speciale aflate în proprietatea statului sau a autorităţilor locale, concesionate sau date în administrare. Reducerea acestor cote de impozitare apare într-un proiect de ordonanță de urgență care are care inițiatori cinci ministere: Finanțele, Dezvoltarea, MAE, MApN și MIPE.
Plecând de la proiectul de OUG scos în dezbatere în 28 martie de Ministerul de Finanțe, care viza doar modul de calcul al taxei pe stâlp, noul proiect reduce la jumătate cotele de impozitare, dar introduce și alte modificări la OUG 156/2024 (Ordonanța trenuleț care a introdus noi taxe și măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare).
CES spune că taxa pe stâlp nu va rezolva problemele bugetului și va fi un stres inutil pentru mediul de afaceri Dincolo de reducerea taxei pe stâlp, proiectul de OUG prevede finanțarea de la stat a cheltuielilor cu emiterea și distribuirea cardurilor cu primele de carieră didactică, profesională și tichete sociale, dar și noi derogări pentru anumite creșteri salariale și angajări la stat. De altfel, Consiliul Economic și Social (CES) a dat aviz favorabil cu observații pe acest proiect de OUG, avizul CES fiind obligatoriu, dar are doar caracter consultativ.
În aviz, CES spune că „este necesară eliminarea discriminărilor privind acordarea primelor de carieră didactică și a primelor de carieră profesională prin acordarea acestora şi personalului din bibliotecile centrale universitare și tuturor categoriilor de personal didactic de predare din învăţământul superior de stat”.
foto: digi24.ro