Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament cu 275 de voturi favorabile şi 102 “împotrivă”. Premierul desemnat Mihai Tudose a declarat, în plenul comun al celor două Camere, că România nu are nevoie de un guvern relaxat, ci de unul în stare permanentă de alertă. El a mai spus că nu există ”alte obiective” în ceea ce îl priveşte decât implementarea programului de guvernare şi recuperarea întârzierilor ”apărute pe parcurs”, enumerând câteva dintre obiectivele pe care guvernul pe care îl va conduce le va avea în vedere, printre acestea fiind absorbţia de fonduri europene, consolidarea parteneriatului strategic cu SUA şi dezvoltarea relaţiilor cu Germania şi Franţa. Tudose a ţinut să sublinieze că guvernul Grindeanu a dus lucrurile într-o direcţie bună, dar pentru ceea ce şi-a propus guvernarea PSD-ALDE nu este de ajuns.Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că, în urma moţiunii de cenzură împotriva cabinetului Grindeanu, Parlamentul este mai puternic şi a revenit pe locul pe care îl merita în raport cu puterea executivă, în condiţiile în care, mult timp, Legislativul a fost tratat ca o anexă a Guvernului. Dragnea, a mai spus că premierul desemnat este un manager bun şi rămâne să demonstreze această calitate prin felul în care va gestiona actul de guvernare. Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă nu va susţine în niciun fel modificarea cotei unice prin creşterea impozitării, indiferent sub ce nume va veni iniţiativa, ci doar dacă este vorba despre o scădere a impozitării, potrivit News.ro
”Vă asigur că votul dumneavoastră va fi valorificat printr-o guvernare responsabilă efectiv către interesul cetăţenilor români. Aşa să ne ajute Dumnezeu şi Dumnezeu să ajute România!”, a declarat Mihai Tudose după anunţarea în plen a rezultatului.
După primirea votului de încredere al Parlamentului, membrii Guvernului Mihai Tudose vor merge la Palatul Cotroceni pentru ceremonia de depunere a jurământului în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Un număr de opt parlamentari PSD nu au fost prezenţi la votul privind învestirea Guvernului Tudose, printre care şi Victor Ponta şi Liviu Pleşoianu, care au anunţat că nu vor susţine acest Executiv.
Potrivit anunţurilor secretarilor celor două Camere, care au făcut numărătoarea şi au împărţit bilele pentru vot parlamentarilor prezenţi, din PSD au lipsit deputaţii Marina Coste, Camelia Gavrilă, Mihaela Huncă, Liviu Pleşoianu şi Victor Ponta, precum şi senatorii Adrian Nicolae Diaconu, Cristian Dumitrescu şi Vasile Ilea.
Victor Ponta şi Liviu Pleşoianu au anunţat că nu vor vota Guvernul Tudose.