Conecteaza-te cu noi

Politica

Guvernul pregăteşte noi obligaţii pentru restructurarea creditelor şi recuperatorii de creanţe

Published

on

Guvernul pregăteşte transpunerea noii Directive europene privind administratorii de credite prin noi obligaţii pentru firmele de recuperare creanţe, dar şi pentru băncile şi instituţiile financiare care au acordat credite consumatorilor ce au ajuns să înregistreze dificultăţi la plată.

Băncile vor fi obligate, potrivit noilor reglementări pregătite, să furnizeze soluţii de refinanţare şi restructurare clienţilor aflaţi în dificultate – cum ar fi amânările la plată, reducerea dobânzii sau a soldului, printre altele – indiferent dacă aceştia au credite ipotecare sau de consum, relevă datele analizate de Profit.ro.

Legea vrea să transpună în norma românească Directiva UE 2021/2167 privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite şi de modificare a directivelor 2008/48 şi 2014/17, care reglementează creditele de consum şi pe cele ipotecare.

Directiva are ca obiectiv declarat crearea unui set de norme comune la nivel european privind administratorii de credite neperformante, astfel încât piaţa să devină mai competitivă, creditele restante peste 90 de zile să fie scoase cât mai rapid din bilanţurile băncilor şi, totodată, să crească preţul plătit băncilor de societăţile care cumpără împrumuturi neperformante.

Există şi prevederi care au scopul declarat de a reduce numărul persoanelor care ajung să aibă restanţe de peste 90 de zile la bănci. Astfel, potrivit Directivei şi propunerii de transpunere, creditorii au noi obligaţii privind relaţia cu debitorii în situaţia în care cei din urmă întâmpină dificultăţi financiare. Sunt introduse noi modificări la OUG 52/2016 privind contractele de credit ipotecar.

Conform noilor prevederi, creditorii trebuie să aibă politici şi proceduri adecvate pentru restructurări ”rezonabile” ale creditelor clienţilor aflaţi în dificultate.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions