Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene vor primi la momentul retragerii din activitate pentru limită de vârstă, pe lângă pensie, și o indemnizație specială, grație unui proiect care nu a trecut până acum în Parlament de bariera constituțională, dar pe care Guvernul se pregătește acum să îl semneze și aplice în regim de urgență.
Măsura era argumentată prin faptul că aleșii locali ar avea acum pensii mai mici decât unii angajați din primării sau consilii locale.
“Nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene din România generează profunde inechități între pensiile primite de aceștia și pensiile primite de unii subordonați ai acestora”, afirmau inițiatorii proiectului de lege.
Nici acest proiect nu a apucat să fie votat final, dar iată că Guvernul sare acum în ajutor, și încă prin ordonanță de urgență pentru a nu mai pierde timpul.
“Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetățeni , prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect și liber exprimat, care au exercitat funcții de autoritate executivă, respectiv primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă așa cum sunt prevăzute de legislația privind sistemul de pensii publicesau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație lunară pentru limită de vârstă. Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstț se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizația brută lunară aflată în plată”, scrie în proiectul pregătit și analizat de Profit.ro.
Guvernul reglează însă situația și vine cu o mențiune: Acei primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene care au avut ghinionul să fie condamnați definitiv pentru corupție trebuie să înțeleagă că nu pot primi (și) indemnizația specială.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta