Conecteaza-te cu noi

Actual

Holocaustul s-a petrecut, în câteva forme, și la Constanța

Published

on

holocaust muzeu

Holocaustul nu a însemnat doar încercarea exterminarea evreilor din lagărele naziste din mai multe țări ale Europei, cele mai cunoscute fiind cele din Polonia ocupată de germani. Ororile holocaustului s-au petrecut mult mai aproape decât credeți. Orori ale nazismului au fost chiar și pe pământ dobrogean. Povești de viață ale evreilor și romilor din Constanța au fost transpuse într-o expoziție realizată cu ajutorul elevilor din oraș. Lucrările elevilor constănțeni au fost prezentate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în cadrul proiectului „Imagini din trecut. Holocaustul din România” prin care s-a dorit o apropiere de experiențele trăite de evrei și romi în perioada Holocaustului din România și de a prezenta o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut ALTFEL. Organizatorii evenimentului au fost Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Fundația Freedom House România.

„ATLFEL au fost considerați și cei 1.700 de evrei din Constanța, persecutați încă din timpul Statului Național Legionar, și ulterior, odată cu intrarea României în război, în iunie 1941, evacuați din oraș și  internați în lagărul de la Cobadin. O lună mai târziu au fost mutați în satele Osmancea, Mereni și Ciobănița. Abia la finalul lunii noiembrie li s-a permis întoarcerea în Constanța, unde și-au găsit casele jefuite, bombardate. Au îndurat lipsa alimentelor, a medicamentelor, au fost scoși la apel de trei ori pe zi, chemați la secția de poliție periodic și au prestat muncă obligatorie până în august 1944. Doar pentru că erau evrei. ALTFEL au fost considerați și romii din județ, deportați în Transnistria, unde au fost nevoiți să facă față bolilor, foametei, frigului. Doar pentru că erau romi. Uitarea istoriei este o cale sigură spre repetarea greșelilor. Tocmai de aceea este important să ne amintim, este esențial să știm, este decisiv să înțelegem.“, arată organizatorii.

În cadrul dezbaterii de la MINAC au dialogat cu invitații, în special elevi, Ana Bărbulescu – cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ și conferențiar universitar, Universitatea din București; conf. Univ. dr. Daniel Citirigă – prodecan la Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius” din Constanța; Paula Iordan – inspector, profesor de istorie, Liceul Teoretic “George Călinescu”, Constanța. Moderator a fost Răzvan Chiruță, redactor-șef PRESShub. În sală au fost și zeci de elevi de la Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Ovidius” și Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța.

Mai multe detalii vedeți aici:

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions