Deschiderea sezonului estival la 1 Mai nu înseamnă, automat, că litoralul va fi luat cu asalt de mii de turiști. Grosul va veni abia după ce elevii vor intra în vacanța de vară. Hotelierii spun că îngrijorarea lor este faptul că Ministerul Învățământului a scurtat vacanța de vară cu săptămână, ceea ce le dă peste cap toate calculele. În cadrul unei întâlniri care a avut loc în 1 mai, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Nicolae Bucovală, care este și președintele Organizației Patronale Mamaia, i-a cerut ministrului Turismului, Bogdan Trif, să facă demersurile necesare pentru ca vacanța de vară să țină până în 15 septembrie.
„Anul trecut, la Bursa de turism am încheiat contracte cu tour-operatorii începând de la 1 mai până la 15 septembrie. Asta în condițiile în care se știe foarte bine că sezonul estival se deschide la 1 mai și se închide la 1 septembrie. În aceste condiții, contractele au fost încheiate și s-au vândut locuri până în 15 septembrie și poate depășim această perioadă. Ne-am trezit cu o hotărâre de la Ministerul Învățământului, care ne anunță că se scurtează vacanța copiilor cu o săptămână. Pentru noi asta este destul de grav pentru că avem deja contracte încheiate și o să ne trezim iarăși că nu mai vin turiștii. Nu știu cum o să rezolvăm problema atunci. Rugămintea mea este, dacă se poate, să se revină anul acesta și să lăsăm copiii să înceapă școala pe 15 sau 16 septembrie. Și noi am fost elevi și știm foarte bine că și cu o săptămână în plus sau în minus tot acolo ajungem. Pentru turism este benefic ca școală să înceapă pe 15 septembrie“, a spus Bucovală.
De partea cealaltă, ministrul Turismului a promis că o să vorbească cu ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, și crede că o să reușească rezolvarea problemei, dar cel mai probabil…de la anul.
Amintim că, potrivit unei hotărâri a Ministerului Educației, școala începe în 9 septembrie și se încheie în 12 iunie, iar odată cu vacanța de iarnă de 3 săptămâni se termină și primul semestru.
„Dispare astfel fragmentarea cursurilor care i-a nemulțumit anul acesta și pe profesori, și pe părinți. Anul școlar 2019-2020 începe – pentru profesori – pe 1 septembrie 2019, se încheie pe 31 august 2020 și are 35 de săptămâni de cursuri (față de 34 anul trecut)“, arată Ministerul Educației.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta