Exclusiv
Huzur la Termica Năvodari, pe banii proştilor: jeep, plasmă, Iphone 6, sejururi de patru stele…
Published
9 ani agoon
Noi dovezi intrate în posesia redacţiei Ordinea.Ro atestă că procedura de desemnare a Consiliului de Administraţie de la Termica Distribuţie Năvodari SRL a fost o înscenare ordinară, realizată cu scopul de a se crea aparenţele mincinoase că s-a respectat legea. Legea îi obliga pe decidenţii de la Năvodari să organizeze un concurs, printr-o firmă specializată, pentru selectarea profesioniştilor care să conducă întreprinderea publică. Dar rezultatele erau deja cunoscute, ba chiar oficializate în înscrisuri publice, cu mult înainte de organizarea, la vrăjeală, a aşa-zisului concurs.
Cu cine şi de ce a plecat Stan în Deltă, pe banii Termica?
Oficial, ultima zi pentru depunerea dosarelor de participare la concurs a fost pe 30 iunie 2015. Tot oficial, administratorii selectaţi, chipurile după criteriile guvernanţei corporative, au fost numiţi în funcţii pe 23 iulie 2015. Aşa scrie în Registrul Comerţului, că Liviu Marian Stan, a devenit director general la Termica, repetăm, pe 23.07.2015.
[pdf-embedder url=”http://img.ordinea.ro/uploads/2016/03/Matei-catre-Liviu-Stan.pdf”]
Pe 22.06.2015, anticipând rezultatele concursului, precum şi Încheierea de la ORC care avea să se adopte abia peste o lună, fostul primar corupt al oraşului Năvodari, Nicolae Matei, trimitea la Termica adresa cu numărul 426, „în atenţia domnului director Liviu Stan”. Expeditorul clarvăzător îl invita pe directorul care nu era încă director să participe la o întâlnire de lucru a Asociaţiei Oraşelor din România, în care Termica nu era membră. Păi Termica era o biată întreprindere publică, nu un oraş cu pretenţii de a fi reprezentat în AOR. Dar invitaţia era motivată de faptul că, în cadrul întâlnirii „se vor discuta şi probleme legate de serviciile publice din oraşele membre”. Unde se discutau aceste arzătoare probleme? În inima Deltei Dunării, la hotelul Puflene Resort, de patru stele, în cea mai bună perioadă turistică a anului, respectiv 6-9 august. Dând curs invitaţiei, directorul care încă nu era director a pus un funcţionar de la compartimentul de contabilitate să rezerve două camere, pentru două persoane, şi să achite întregul deranj de 3.500 de lei. La întâlnirea AOR au plecat Liviu Stan, devenit între timp chiar director cu acte oficiale, şi o altă persoană, a cărei identitate nu ne este cunoscută. Însă colocviul primarilor n-a mai luat în discuţie problemele referitoare la serviciile publice. Edilii erau prea tulburaţi după ce un şofer descoperise că primarul pe care îl adusese la conferinţă, respectiv Dorin Filip din Rovinari, decedase în camera sa de hotel. În plus, tema cu adevărat arzătoare pentru şedinţa AOR era aceea de a promova un proiect de lege pentru aşa-numitele „pensii nesimţite” ale primarilor, după modelul „pensiilor nesimţite” votate cu şapte mâini de parlamentarii ţării… pentru ei înşişi (vezi aici). Având această preocupare în minte, primarii din AOR nu s-au mai sinchisit de serviciile publice, iar prezentul la datorie Liviu Stan a ratat ocazia de a-şi etala multiplele competenţe în domeniu… dobândite în cele nouă zile scurse de la numirea oficială în funcţie. În schimb, s-a bucurat de un sejur de vis, alături de celălalt participant, cine-o fi fost el.
Cheltuieli iresponsabile, din banii proştilor
Dar Liviu Stan a apucat să-şi etaleze competenţele şi intenţiile de manager corporatist, prin câteva târguieli, altele decât sejurul în Deltă, efectuate de la numirea de facto, neoficială şi anterioară concursului, în funcţia de director. Pentru nevoile sale, Termica Distribuţie Năvodari SRL a cumpărat de la Altex, prin Factura ATX 169004992/03.07.2015, în valoare de 2.661,21 lei, un televizor Led Full HD Smart cu diagonala de 121 de centimetri. Apoi, pe 8 iulie 2015, întreprinderea publică a mai cumpărat un Iphone 6 (ultima fiţă pe atunci în materia telefoanelor mobile) de 1.795,50 de lei, de la un Orange Shop de pe bulevardul Tomis din Constanţa.
[pdf-embedder url=”http://img.ordinea.ro/uploads/2016/03/Televizor-si-Iphone-Termica.pdf”]
Pe 24 iulie 2015, a doua zi după ce devenise oficial administrator la Termica, Liviu Marian Stan s-a prezentat la sediul unei firme de leasing auto, în carne şi oase, unde a angajat, pe semnătura lui, întreprinderea publică într-un contract de finanţare pentru achiziţia unui autovehicul nou marca Dacia Noul Duster Laureate 1,5 DCI (aşa-zisul „jeep românesc”), de aproape 18.000 de euro.
[pdf-embedder url=”http://img.ordinea.ro/uploads/2016/03/Leasing-jeep-Termica.pdf”]
Mai departe, după ce s-a văzut cu jeep, cu Iphone 6 şi Smart TV, directorul cel priceput s-a apucat de semnat contracte de prestări servicii de aşa-zisă informare a cetăţenilor, privitori la Litoral TV şi ascultători la Constanţa FM, ca să câştige din priceperea sa şi Geanina Ramona Mureş, nepoata primarului, naşului şi binefăcătorului său Matei.
Pe fiul lui Stan îl cheamă ca pe Naşu`: Nicolae Matei
Reamintim că o multitudine de comentarii apărute pe internet acreditează informaţia, necontrazisă până acum, că Liviu Stan este finul lui Nicolae Matei. Potrivit surselor noastre, admiraţia sa pentru fostul primar domiciliat momentan la Poarta Albă, într-o cameră cu zăbrele, a fost atât de mare, încât ultimul său copil a ajuns să se numească în cetificatul de naştere Stan Nicolae Matei.
Totodată, reamintim că, în urma concursului din anul 2015, întreprinderea publică Termica Distribuţie Năvodari SRL a ajuns să fie condusă de un consiliu de administraţie format din Luiza Andreea David – o domnişoară de 25 de ani, absolventă a Universităţii Şaguna, care lucra ca manager la o pensiune turistică din Mamaia Nord, numită preşedinte de CA fără să îndeplinească cerinţele legate de vechimea într-o funcţie de conducere; Liviu Marian Stan – fost consilier local, fost afacerist în domeniul tâmplăriei PVC, care derulase contracte extrem de avantajoase pentru el chiar cu Termica (aşa cum vom arăta, cu lux de amănunte, într-un articol viitor); Adrian Mihăilă – militant în campania electorală a lui Matei aflat în procedură de executare silită la cele două firme ale sale; Constantin Jurubiţă – un fost subinginer de 61 de ani cu preocupări în domeniul tâmplăriei PVC, care era însă socrul judecătoarei Alina-Gabriela Jurubiţă, vicepreşedinta Judecătoriei Constanţa; Simona Emanuela Muscari – singura participantă care îndeplinea criteriile, fiind expert contabil, auditor financiar şi responsabil pentru derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene, în cadrul unei asociaţii nonguvernamentale. Sub această conducere aşa-zis corporativă, încropită din tâmplari, fătuci şi politruci, Termica Năvodari a început să scârţâie. Cheltuielile iresponsabile, pe jeepuri, televizoare şi „smartfoane”, pe sejurururile nejsutificate în Deltă, creşterile explozive la cotele de combustibili, „publicităţile” inutile şi gestiunea defectuoasă se vor vedea, cu siguranţă, în cifrele oficiale care urmează să apară.
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.