Actual
Iată bilanțul IPJ Constanța pe anul 2018, cu bune și cu rele
Published
6 ani agoon
În cursul zilei de azi, la sediul Serviciului Rutier Constanța, situat pe bulevardul I.C. Brătianu, nr. 246 a avut loc o conferința de presă organizată în vederea prezentării activității instituției din ultimele 11 luni.
La întâlnirea cu jurnaliștii au participat inspectorul-șef al IPJ Constanța, Constantin Dancu, adjuncții inspectorului-șef, șeful Poliției municipiului Constanța, adjunctul șefului Poliției municipiului Constanța, șefii de servicii din cadrul IPJ Constanța.
Și în acest an, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și-au direcționat eforturile pentru apărarea integrității și a avutului cetățenilor, a proprietății publice și pentru tragerea la răspundere a celor care se fac responsabili de comiterea unor fapte care aduc atingere acestor valori. Principala prioritate a polițiștilor constănțeni a reprezentat-o gestionarea tuturor situațiilor în beneficiul cetățenilor. În anul 2018, conducerea IPJ Constanța, prin polițiștii din cadrul structurilor de specialitate, a obținut rezultate notabile prin destructurarea mai multor grupuri infracționale, făcând Constanța un oraș mai sigur.
Din punct de vedere al statisticii, comparativ cu anul 2017, în perioada vizată a acestui an, infracționalitatea sesizată a scăzut cu 1.112 fapte (-5,5%), de la 20.307 la 19.195. Analizând după modul de sesizare, se observă o scădere a faptelor sesizate, prin plângere (-534) și a celor din oficiu (-192).
În ceea ce privește infracţiunile contra libertății persoanei, se înregistrează o scădere de 28 fapte (-2,51%). Furturile înregistrează în acest an o scădere de 624 fapte (-9,5%), furtul din societăți comerciale este în scădere cu 136de fapte (-14,5%), furtul din autovehicule a scăzut cu 564 fapte (-55%), iar furtul de autovehicule a înregistrat o scădere cu 29 fapte (-32,95%).
De asemenea, climatul de ordine și siguranță publică este evidențiat și de scăderea numărului de tâlhării, cu 64 de fapte (-19%).
Cooperare intrainstituțională
După mediul de comitere a faptelor sesizate în primele 11 luni, în acest an, IPJ Constanța înregistrează scăderi ale valorilor faţă de aceeași perioadă a anului 2017 atât în mediul urban, cât şi în cel rural (cu 988 mai puține fapte sesizate în mediul urban – total 13.153 fapte – şi cu 124 mai puține fapte sesizate în mediul rural – total 6.042 fapte).
O contribuție importantă în obținerea acestor rezultate în mediul urban o reprezintă asigurarea prezenței dispozitivelor de ordine și siguranță publică în sistem integrat cu suplimentarea, atunci când a fost posibil, cu efective de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa și de la Garda de Coastă Constanța. Situația a fost posibilă și în contextul activităților preventive desfășurate de polițiști.
„În mediul rural, scăderea faptelor sesizate este o consecință a constituirii unor dispozitive de siguranță publică suple și dinamice, adaptate la specificul situației operative. Continuarea patrulării auto (cu 1-2 patrule/secție) pe schimburile II și III, precum și în zilele de weekend și sărbători legale a avut în vedere prevenirea infracțiunilor de ultraj, asigurarea unei intervenții operative la apelurile cetățenilor și totodată, utilizarea unor puncte de staționare, în intervale orare bine stabilite, raportate la locul și timpul critic de comitere a faptelor antisociale”, a precizat comisar-șef de poliție Constantin Dancu, comandantul IPJ Constanța.
Dispozitive dinamice
Pe linia infracțiunilor stradale sesizate se înregistrează o scădere de 461 fapte (-37,36%), cu un număr total de 773 fapte în primele 11 luni ale anului 2018, față de 1.234 fapte la 11 luni ale anului 2017. Dintre acestea, 296 au fost săvârșite ziua și 477 noaptea, 36 fiind constatate în flagrant.
Urmare a măsurilor dispuse pentru dinamizarea dispozitivelor de ordine și siguranță publică, situația sesizărilor de natură penală descoperite în flagrant înregistrează o creștere cu 705 fapte (+44, 23%), de la 1.594 fapte la 11 luni 2017, la 2.299 fapte la 11 luni 2018.
Dosare penale
În privința evoluției situației pe linia dosarelor penale, polițiștii constănțeni înregistrează o scădere a stocului față de începutul anului cu 2.141 dosare (la începutul anului erau în lucru 58.089 dosare, au fost înregistrate 20.395 dosare și au fost soluționate 23.445, rămânând în lucru 55.948 dosare).
Pe linia dosarelor penale cu autor necunoscut (AN), înregistrăm o scădere cu 2.237 dosare, situația prezentându-se astfel: la începutul anului aveam în lucru 44.498 dosare penale cu AN, au fost înregistrate 7.483 dosare cu AN și au fost soluționate 9.794, rămânând în lucru 42.261 dosare penale cu AN.
Toate aceste rezultate pozitive relevă o activitate foarte bună a poliţiştilor numiţi în structurile poliţiei judiciare (atât de la structurile de investigații criminale cât și la cele de ordine publică), pe linia instrumentării dosarelor penale, desfășurării activităţilor de investigare, culegere a informaţiilor și administrare a probelor, precum și o colaborare permanentă și eficientă cu unitățile de Parchet.
Situația accidentelor rutiere
Pe linia poliției rutiere, în cursul primelor 11 luni ale anului 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, pe raza județului Constanța s-au înregistrat 107 accidente grave, soldate cu 60 de persoane decedate și 67 de persoane rănite grav, constatându-se scăderi la numărul accidentelor grave (-14), la numărul persoanelor grav rănite (-20) şi al persoanele decedate (-6).
Totodată, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au formulat un număr de 21 de propuneri de arestare, în urma cărora au fost reținute 24 de persoane. În continuarea cercetărilor, instanțele de judecată au admis arestarea preventivă pentru 17 dintre inculpați.
Personal încadrat
Dinamica de resurse umane a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanța în primele 11 luni ale anului 2018 prezintă un grad de încadrare de 83,67% (78,90% ofiţeri de poliţie, 84,67% agenţi de poliţie și 88,61% personal contractual).
Deficitul de personal s-a diminuat prin încadrarea promoţiilor de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior și postliceal ale M.A.I (12 ofițeri și 96 agenți), cât și prin încadrarea directă a unui număr de 7 ofițeri, 3 agenți și 5 personal contractual. Majoritatea funcțiilor de conducere anterior vacante, au fost ocupate în anul 2018 prin examen/concurs, fiind asigurată stabilitatea și continuitatea actului de comandă.
La nivelul managementului resurselor umane, s-au avut în vedere cu prioritate: asigurarea stabilităţii efectivelor de poliţişti în zonele operative, ocuparea prin concurs a funcțiilor de conducere vacante şi adaptarea rapidă şi eficientă la noua profesie a poliţiştilor absolvenți ai instituțiilor de învățământ ale M.A.I. și ai celor încadraţi din sursă externă în anul 2018.
Calitatea actului managerial, precum și implicarea activă a tuturor structurilor IPJ Constanța au condus la rezultate deosebite, înregistrându-se scăderi la majoritatea faptelor infracționale. Toate aceste eforturi depuse de polițiștii constănțeni au fost răsplătite prin feedback-ul pozitiv venit din partea societății civile, care a început să conștientizeze faptul că obiectivul principal este acela de a face Constanța un oraș tot mai sigur, lucru care se poate realiza doar printr-o implicare activă și cooperare cu organele de poliție.
Comentarii pe Facebook
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!