Mai sunt doar câteva zile până la Paşte, iar gospodinele sunt deja în priză pentru a-şi termina treaba – şi au o grămadă de lucruri de făcut. Nu vorbim numai de curăţenia casei sau de spălatul perdelelor şi al geamurilor ci şi de cumpărăturile ce se fac deja. Potrivit tradiţiei, ar trebui ca toţi să cumpărăm miel pentru a face ciorbă, friptură, drob dar şi pui pentru salată beuf şi ouă pentru a le vopsi. Nu mai vorbim despre cozonaci şi prăjituri, despre torturi şi sucuri sau băuturi alcoolice. Vor fi cheltuieli mari, la fel ca în fiecare an şi, din păcate, nu foarte multă lume şi le permite.
Deja sunt mari magazine comerciale în ale căror frigidere şi-au făcut apariţia mieii. Sunt destul de scumpi, iar lumea nu se înghesuie să cumpere. Cel puţin nu încă! Cu toate acestea, în pieţele din Constanţa, pentru o perioadă de 9 zile, s-au organizat hale în care se vând miei şi iezi. Din păcate, deşi anul trecut au existat hale în trei pieţe, anul acesta nu sunt decât în Piaţa Tomis III şi Piaţa Griviţei.
Am stat de vorbă cu directorul Direcţiei Pieţe, Târguri şi Oboare Constanţa, Ion Ciobanu despre numărul de proprietari care vor fi prezenţi cu miei în pieţe şi despre preţurile pe care le cer: „Anul acesta se vor vinde miei doar în două pieţe mari din Constanţa, respectiv Piaţa Tomis III şi Piaţa Griviţei. Anul trecut s-au vândut şi în Piaţa Filipescu dar anul acesta nu se mai poate şi acolo.
În cele două pieţe vor fi 39 de comercianţi şi vor avea miei de vânzare până pe data de 7 aprilie. În Piaţa Tomis III avem 11 cereri de comercializare şi deja sunt 9 comercianţi prezenţi, iar în Piaţa Griviţei sunt 28 de cereri şi avem deja 23 de comercianţi veniţi cu miei la vânzare. Ei au spus că vor vinde mieii cu 25 lei/kg dar au vândut şi mai ieftin, cu 23 şi 24 de lei.”.
Am vrut să ştim cam câţi miei se vor vinde, iar Ion Ciobanu ne-a spus că din cei 39 de comercianţi, unul deţine 1500 de miei, iar ceilalţi între 200 şi 250 de miei. Aşa că, dacă vor fi cumpărători, în cele două pieţe din Constanţa se vor vinde peste 9000 de miei. Şi este vorba doar de miei tăiaţi, care sunt verificaţi de către medici, atât la locul de tăiere, cât şi în cele două pieţe.