Zeci de copii din comuna Castelu au primit o masă caldă. Inițiativa face parte din cadrul proiectului „Împreună pentru o viață mai bună în Castelu”, derulat de Asociația Reality Check în parteneriat cu Primăria comunei Castelu, Fundatia Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
„Masa caldă pe care copiii o primesc la activitățile noastre face o mare diferență: crește prezența, iar puterea de concentrare a copiilor este mai mare. Evident, există un cost în plus, dar căruia este mult mai potrivit să îi spunem mai degrabă „investiție”. Ne bucurăm foarte tare că la Castelu am găsit un furnizor local, chiar din comună, care prepară mâncarea pentru copii. Împreună pentru o viață mai bună la Castelu!“, Asociația Reality Check..
Amintim că, tot la Castelu, la finele lunii trecute, zeci de copii din comună au participat la o serie de activități extrașcolare. Astfel, timp de cinci zile, 30 de copii din clasele primare din Castelu au participat la un curs intensiv de alfabetizare rapidă și la activități de dezvoltare personală prin aventură și joc, organizate de cinci specialiști ai Fundației Noi Orizonturi Lupeni. De asemenea, 80 de copii din comună au beneficiat de consultații din partea Caravanei cu Medici. În paralel, Asociația Pe Stop a organizat două cursuri de igienă menstruală pentru 16 fete și tinere femei. Aceste acțiuni fac parte din proiectul „Împreună pentru o viață mai bună în Castelu’’, inițiat de Asociația Reality Check.
În Castelu trăiesc 4.400 de români, 500 de turci, 180 de tătari și 480 de romi-turci (horahai). Horahaii nu sunt recunoscuți oficial nici de comunitatea turcă, nici de cea romă și chiar dacă unii se declară oficial turci, o parte din ceilalți locuitori îi exclud. Majoritatea locuiesc pe o stradă neasfaltată de la capătul satului. Jumătate trăiesc modest, iar jumătate în condiții inimaginabile, în case suprapopulate și dărăpănate, fără apă curentă și baie. Sărăcia și lipsa igienei fac copiii vulnerabili la boli. Eforturile Asociației Reality Check de a produce o schimbare în bine la nivel de comunitate se bucură de o susținere importantă din partea Primăriei Castelu, care își dorește să le ofere o viață mai bună tuturor locuitorilor.
Timp de doi ani, partenerii din cadrul proiectului Împreună pentru o viață mai bună în Castelu implementează programe de educație remedială și prin sport, activități pentru dezvoltarea abilităților de viață și de leadership, educație pentru sănătate și igienă și cluburi pentru tineri. Dezvoltă grupuri de inițiativă locală, prin care oamenii să învețe să acceseze anumite servicii și să se ajute unii pe alții, și organizează activități care să apropie persoanele vulnerabile de ceilalți locuitori din sat. În același timp, echipa de proiect lucrează împreună cu asistenții sociali, asistenții medicali comunitari și mediatorii școlari din primării și școli, precum și cu specialiști ai instituțiilor județene, să îi ajute să colaboreze mai eficient și să aibă mai mult succes în rezolvarea problemelor complexe ale celor mai vulnerabile familii. Experiența directă, de la firul ierbii, va fi documentată și va fi integrată în propuneri de îmbunătățire a politicilor publice naționale privind serviciile comunitare integrate.
Despre Asociația Reality Check
Asociația Reality Check este o organizație neguvernamentală care are ca misiune sprijinirea dezvoltării de politici publice cu impact, gândite în favoarea cetățenilor și aplicate eficient și corect. Una dintre direcțiile strategice ale organizației este realizarea de evaluări și studii de impact cu privire la legi și programe naționale, în special în domeniul intervențiilor integrate de combatere a sărăciei. www.realitycheck.ro
Împreună pentru o viață mai bună în Castelu
Proiect derulat de Asociația Reality Check în parteneriat cu Primăria Comunei Castelu, Fundația Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este schimbarea sistemica a modului în care sunt oferite și accesate serviciil publice destinate grupurilor vulnerabile din comuna Castelu și la nivel național, în vederea îmbunătățirii situației persoanelor vulnerabile, inclusiv a romilor, pentru a contribui astfel la incluziunea lor socială, la reducerea inegalitatilor și la dezvoltarea pe termen lung a întregii comunități. https://impreunapentrucastelu.realitycheck.ro/