Slujba înmormântării Părintelui Arhiepiscop Pimen este oficiată acum, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Rugăciunile sunt făcute de de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți. Trupul neînsuflețit al Arhipăstorului Bucovinei va pleca de aici, conform dorinței sale, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în mormântul pe care Înalt Preasfinția Sa și l-a pregătit cu mult timp înainte. De altfel, într-un interviu acordat anul trecut, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților spunea că a si probat sicriul și îi este potrivit.
foto: spynews.ro
Este doliu în Bucovina și sute de oameni au uitat să respecte distanțarea și s-au îngrămădit și pupe icoanele și sicriul părintelui mort după ce s-a infectat cu noul coronavirus.
În curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava s-au adunat sute de credincioși, încă de la primele ore ale dimineții, oameni care au vrut să-și ia rămas bun de la păstorul lor, Părintele Arhiepiscop Pimen. Mulți dintre credincioșii au purtat măști de protecție, dar au uitat de distanțarea socială împusă de starea de alertă cauzată de pandemia de coronavirus, iar acest aspect se poate vedea în imaginile care au circulat toată ziua în spațiul public.
foto: click.ro
Sicriul cu trupul neînsuflețit al Părintelui Pimen a fost depus la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava încă din seara zilei de 20 mai.
foto: Suceava News Online
Ultima dorință a ÎPS Pimen
ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a plecat în lumea veșniciei la vârsta de 90 de ani. Sfinția Sa și-a dat obștescul sfârșit pe un pat de spital, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, acolo unde era internat de pe 20 aprilie, după ce a fost infectat cu noul coronavirus.
Într-un ultim interviu, în urmă cu un an, în Monitorul de Suceava, ÎPS Pimen a mărturisit, între altele, unde și-ar dori să fie înmormântat.
„Am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest loc de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană”, spunea ÎPS Pimen.
Cine îi ia locul
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a încetat din viață miercuri, 20 mai 2020, în jurul orei 0:50, la Institutul “Matei Bals” din Capitala, în urma unui al doilea atac de cord. În actuala situație, conform Statutului BOR, cel care va administra temporar eparhia este IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreuna cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta