Doi arbori viguroşi care umbreau apartamentele unui bloc de patru etaje de pe strada Oborului au fost culcaţi la pământ de angajaţii Pomacost, în Joia Mare. Drujbarii au folosit o macara cu numere de înmatriculare specifice Primăriei Constanţa. Fotografiile realizate de noi la faţa locului atestă că cei doi arbori aveau o stare vegetativă impecabilă.
Unul din arbori a fost scos cu totul din pământ, în vreme ce al doilea a fost „secerat” de la un metru de sol. Ciotul acestuia a rămas pe poziţie, urmând să fie scos din rădăcini după sărbătorile pascale. Locatarii spun că „reclamaţia” a fost făcută de şoferii care îşi parcau maşinile pe strada Oborului, aceştia având temeri că cei doi arbori s-ar putea rupe în cazul unei furtuni puternice. Însă, la furtunile anterioare, nu s-au semnalat incidente de acest gen. Iată cum arată zona, după intervenţia drujbarilor de la Pomacost.
Pomacost face bani grei din aşa-zisa toaletare a arborilor din Municipiul Constanţa. Societatea se ocupă de acest serviciu din perioada administraţiei Mazăre. De altfel, unul din fondatorii Pomacost, decedat în urmă cu patru ani, a fost Basarab Popa, care era văr cu fostul primar Radu Mazăre. Societatea a mai realizat intervenţii pe strada Oborului, la arborii din curtea Liceului cu program sportiv Nicolae Rotaru. În acest caz, toaletarea s-a făcut într-un mod de-a dreptul barbar. Doar printr-o minune, arborii toaletaţi de toate crengile ar putea să mai prindă viaţă. Dacă nu se va întâmpla nicio minune, Pomacost ar putea încasa alţi bani din bugetul Constanţei, pentru a scoate trunchiurile din pământ şi pentru a planta puieţi în loc. Din punct de vedere legal, arborii în cauză puteau fi toaletaţi în proporţie de maxim 30%, însă drujbarii au retezat întreaga coroană, transformând copacii în nişte suliţe oribile.
Aşa cum scriam în urmă cu trei săptămâni în articolul „Scârbele de la Pomacost au tăiat doi tei viguroşi de pe strada Poporului”, Primăria Constanţa nu deţine un registru al spaţiilor verzi, nu a inventariat arborii din aliniamentul stradal şi procedează la tăierea acestora fără aviz de mediu, având – chipurile – aprobări verbale de la APM Constanţa. Registrul trebuia înfiinţat încă din anul 2007, însă Primăria încalcă această obligaţie legală, în deplină impunitate. Directorul de spaţii verzi din Primăria Constanţa, Gheorghe Coman, cel care a aprobat tăierea teilor de pe strada Poporului, ne-a asigurat, în urmă cu trei săptămâni, că în locul acestora urmează să fie plantaţi alţi arbori cu rădăcini pivotante. Coman respingea susţinerea locatarilor de pe Poporului că teii au fost tăiaţi pentru ca proprietarul vilei de la numărul 61 să aibă mai mult loc de parcare. Coman şi-a uitat promisiunile, iar proprietarii vilei au cimentat deja locul ocupat înainte de teiul umbros, pentru a-şi parca maşinile luxoase. Dacă nu ştiaţi, la Constanţa funcţionează un comisariat judeţean al Gărzii de Mediu, însă activitatea acestuia este ZERO.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta