Pe 20 decembrie, în prezenţa fostului ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice, Ion Ștefan, a fost semnat contractul pentru ”Consolidarea și restaurarea Cazinoului din Constanța”. Astfel, după zeci de ani în care a zăcut în paragină și degradare continuă, Cazinoul din Constanţa îşi va recăpăta, în sfârşit strălucirea. Lucrările de reabilitare încep peste DE MÂINE.

Se estimează că lucrările la cazinoul din Constanța vor fi gata în 2022. Mai exact, durata estimată pentru finalizarea proiectului este de 30 de luni, respectiv 3 luni etapa de proiectare și 27 de luni cea de execuție.
Valoarea totală estimată a investiţiei, de la cazinoul din Constanța, este de 111.553.449,35 lei (cu TVA).
Finanțarea obiectivului de investiții va fi asigurată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice și se realizează prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, în conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificările și completările ulterioare.
Etape
În vederea punerii în siguranță a obiectivului de investiţii se propune realizarea lucrărilor de consolidare și restaurare (clădire S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol) și a celor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă).
Astfel, față de documentația avizată inițial, în anul 2015, principalele modificări vizează:
• reconfigurarea funcțională și adaptarea spațiilor interioare și exterioare la noile funcțiuni propuse prin tema de proiectare, reprezentative pentru viața social-culturală a orașului și pentru un monument de categorie ”A” cu valoare arhitecturală și istorică excepțională;
• adaptarea proiectelor de arhitectură, structură și instalații la noile funcțiuni propuse, ținând cont de actualizarea expertizelor și studiile la această fază de proiectare;
• revizuirea documentațiilor de arhitectură și componente artistice (pictură murală, stucco-marmură, stucatură policromă, metal şi vitralii) pentru tratarea corespunzătoare a degradărilor survenite în perioada 2014 – 2018;
• actualizarea normativelor de proiectare și a legislației în domeniu, după cum precizează Ministerul Dezvoltării.
La nivelul CNI, în perioada 2012 – 2018, au fost derulate mai multe proceduri de achiziție publică privind reabilitarea acestui obiectiv de investiții, dar și de ping-pong/ul incredibil al autorităților care și-au disputat lucrările. Așa se face că, monument istoric național, clădirea Cazinoului a ajuns să pice încet, dar sigur, din cauza valurilor, a iernilor aspre de la malul mării, complicitatea tuturor celor implicați fiind demnă de luat în seamă atunci când oricine caută vinovați!