Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

În ultimii opt ani, sute de copii au fost victime ale incendiilor produse la locuințe

Published

on

În ultimii opt ani, 370 de copii au fost victime ale incendiilor la locuințe, iar 102 dintre aceștia și-au pierdut viața.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cei mici rămân categoria vulnerabilă, atunci când este vorba despre incendii produse la locuințe sau gospodării. În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului.

”În ultimii opt ani, 370 de copii au fost victime ale incendiilor la locuințe, dintre care 102 au decedat și 268 au fost răniți. Din totalul celor care și-au pierdut viața, aproximativ 69% provin din mediul rural, iar 31% din mediul urban.”, precizează reprezentanții IGSU.

Un aspect extrem de important și care trebuie adus în atenția publică este faptul că 75% din numărul copiilor decedați au fost lipsiți de  supravegherea adulților, la momentul producerii incendiilor. Acest aspect trebuie să tragă un semnal de alarmă în rândul celor care îi au în grijă pe cei mici, să îndemne la responsabilitate.

Exploatarea  necorespunzătoare  a instalațiilor electrice sau a mijloacelor de încălzire sunt principalele cauze care, an de an, curmă vieți în rândul micuților.

Advertisement
usr

Cele mai multe victime în rândul copiilor (decedați, răniți) înregistrate în urma incendiilor  au fost identificate în București-Ilfov și în județele Bacău, Hunedoara, Maramureș, Iași și Mureș.

”Îți pasă de copilul tău? Nu-l lăsa nesupravegheat și, în niciun caz, în preajma focului sau a mijloacelor de încălzire.”, precizează reprezentanții IGSU.

Analiza de mai sus s-a realizat în baza datelor centralizate la nivel național de către IGSU, ca urmare a misiunilor de stingere la locuințe derulate  de inspectoratele judetene pentru situații de urgență, în perioada 01.01.2012 – 31.07.2020. Studiul a urmărit  incidența situațiilor de urgență în rândul  persoanelor cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani.

Astfel, datele statistice aveau să reflecte că cele  mai multe decese în rândul copiilor s-au înregistrat în perioada sezonului rece (1 noiembrie – 31 martie), ianuarie fiind luna în care se produc peste un sfert din incidentele soldate cu pierderi de vieți.

Necesitatea utilizării diferitelor instalații sau a mijloacelor de încălzire în această perioadă, precum și supravegherea superficială ori nesupravegherea copiilor au determinat accesul acestora la diverse aparate sau mijloace de încălzire, ceea ce a condus în multe situații la evenimente tragice, soldate cu rănirea sau decesul minorilor.

Pentru reducerea numărului victimelor în rândul copiilor, încă din anul 2012, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a demarat campanii ample de informare preventivă cu impact la nivel național și cu adresabilitate directă asupra principalelor cauze ale incendiilor produse la locuințe (FOC – Flăcările Omoară Copii și proiectele aferente campaniei RISC care au vizat improvizațiile la instalațiile electrice și de gaze naturale, curățarea coșurilor de fum și suprasolicitarea instalației electrice).

Advertisement
usr

Foto: Ilustrativ

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions