Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

În urma furtunilor, pe plajele din Mamaia Nord s-au format dune. Ce spune ABADL despre acest fenomen

Published

on

plaja mangalia

În această seară, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral  a transmis un comunicat de presă prin care asigură comunitatea locală din zonele riverane și turiștii că fenomenul cunoscut sub denumirea de cliffing, manifestat în zona Mamaia la linia țărmului, este unul normal, întâlnit și pe plajele naturale. În urma lucrărilor specifice de pregătire a suprafețelor de nisip pentru sezonul cald, plajele vor putea fi utilizate în condiții optime în scop turistic.

”Reiterăm faptul că fenomenul de cliffing/scarping este un fenomen care nu afectează exclusiv plajele înnisipate, ci și plajele naturale. Este un fenomen cunoscut, pe care îl întâlnim periodic, pe care specialiștii l-au anticipat încă de la etapa de proiectare, pe care l-am observat anterior și în zonele înnisipate în 2015, dar și pe plajele naturale (vezi foto). Acest fenomen va continua să apară periodic cu frecvență anuală, cu precădere în sezonul rece, până la atingerea profilului de stabilitate dinamică și chiar după acest moment dar mult mai rar, dacă sunt întrunite anumite condiții de val.

Descrierea profilul plajei în sezonul rece ca fiind un „dezastru” este o eroare cu consecințe substanțiale și imediate privind desfășurarea sezonului estival care urmează, în condițiile în care ne aflăm în perioada de rezervări turistice ceea ce va afecta turismul în zona Mamaia.”, a precizat Marieta Iorga, purtător de cuvânt al ABADL.

Ea a mai transmis că informațiile oferite de beneficiarul proiectului și administratorul plajelor nu au fost valorificate la adevărata lor acuratețe tehnică, în timp ce primează opiniile unor biologi fără o pregătire aplicată în domeniului de dinamică costieră.

Advertisement
usr

”Biologii sunt specialiști în cunoașterea organismelor vii, respectiv animale și plante și nu sunt specialiști în morfologie și dinamică costieră.”, a completat Marieta Iorga.

Plajele au fost evaluate, măsurate, modelate, proiectate, înnisipate, de ingineri și experți în modelare hidraulică și sunt în continuare monitorizate și operate de ingineri. Trebuie să amintim, ca un exemplu, că în data de 18 noiembrie 2023 a avut loc o furtună cu valul maxim înregistrat de 4,6 metri, adică peste valul maxim de calcul al profilului de plajă, ocazie cu care nu s-au identificat probleme semnificative ale plajei sau ale construcțiilor de protecție costieră, și mai ales, nici construcțiile din zona limitrofă nu au avut probleme fiind protejate eficient de plaja „lățită” comparativ cu alte regiuni litorale, cum ar fi Odessa.

Executantul plajei din Mamaia a inclus un volum suplimentar de nisip, ca tampon, pentru a se asigura că nu vor exista retrageri ale plajei mai mari decât cele specificate în cerințele beneficiarului.

Reamintim că perioada de viață a lucrărilor este de 50 de ani și perioada de garanție oferită lucrărilor este de 13 ani, iar acestea sunt monitorizate anual pentru a fi identificate depășiri ale parametrilor proiectați. ABADL desfășoară campanii de monitorizare cu echipamente topografice și batimetrice de cel puțin 2 ori pe an. De asemenea, aceasta este monitorizată și de consultantul beneficiarului pe perioada de notificare a defectelor (PND).

În situația în care s-ar constata o comportare anormală a plajelor, care depășește prevederile Cărții Tehnice a Construcției și respectiv ale Manualului de Utilizare, se va solicita intervenția executantului.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions