Încă o veste proastă pentru administrația municipiului Constanța. Licitaţia pentru achiziţia a 68 de autobuze electrice în cinci oraşe din România a fost anulată. Şi asta pentru că singurul participant la licitaţie a fost descalificat. Pe listă se află și municipiul Constanța. Prin urmare, locuitorii din Brăila, Constanţa, Focşani, Lugoj şi Slobozia nu vor circula prea curând cu autobuze electrice de 10 metri.
Despre ce este vorba?! Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a anulat licitaţia pentru achiziţia a 68 de autobuze electrice de 10 metri lungime, destinate oraşelor Brăila, Constanţa, Focşani, Lugoj şi Slobozia. Economica.net scrie că singurul participant la licitaţie a fost descalificat în etapa evaluării tehnice, conform datelor existente pe platforma de achiziţii publice SICAP.
Pâna la termenul limită din 22 aprilie, MDRAP a primit o singură ofertă , scrie aceeași sursă, la licitaţia pentru achiziţia a 68 de autobuze electrice de 10 metri lungime. Oferta provenea de la asocierea turco – germană Bozankaya Otomotiv – Sileo GmbH.
MDRAP a lansat pe 28 ianuarie licitaţia pentru cele 68 de autobuze electrice, cu o valoare estimată a contractului de 153,5 milioane de lei, fără TVA (32 milioane de euro). Contractul era cofinanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Date tehnice. Autobuzele urmau să aibă o lungime de zece metri, cu podea integral coborâtă, facilități pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă. Durata de funcționare trebuia să fie de minim 15 ani, din care durata de utilizare fără reparație generală de minim opt ani. De asemenea, durata de utilizare a bateriilor electrice urma să fie de minim cinci ani.
21 de autobuze electrice urmau să ajungă la Constanța
Deși a avut mai multe intervenții publice în care s-a lăudat că locuitorii municipiului Constanța vor putea circula în condiții europene de trafic, în autobuze electrice moderne, primarul Constanței mai ia o palmă administrativă în acest mandat. Licitația anulată înseamnă încă o bilă neagră adaugată celorlalte strânse din cauza lipsei de profesionalism manifestat de trei ani încoace.
Revenind la datele din anunțul privind achiziția, contractul era împărţit în cinci loturi, câte unul pentru fiecare oraş, şi mai prevedea achiziţia a 68 de staţii de încărcare lentă si 18 de staţii de încărcare rapidă:
1. Brăila – 11 autobuze electrice, 3 staţii de încărcare rapidă, 11 staţii de încărcare lentă – 24,87 milioane de lei;
2. Constanţa – 21 autobuze electrice, 5 staţii de încărcare rapidă, 21 staţii de încărcare lentă – 47,12 milioane de lei;
3. Focşani – 20 autobuze electrice, 5 staţii de încărcare rapidă, 20 staţii de încărcare lentă – 45 milioane de lei;
4. Lugoj – 9 autobuze electrice, 3 staţii de încărcare rapidă, 9 staţii de încărcare lentă – 20,62 milioane de lei;
5. Slobozia – 7 autobuze electrice, 2 staţii de încărcare rapidă, 7 staţii de încărcare lentă – 15,87 milioane de lei.
Producătorul turc Bozankaya s-a înscris la mai multe licitaţii din România, printre care şi cea pentru 51 autobuze electrice în patru oraşe, unde concurează cu producători precum francezii de la Alstom şi cehii de la Sor. De asemenea, Bozankaya este unic ofertant şi la licitaţia pentru 100 de troleibuze în Bucureşti. Tot în Capitală, autobuzul turcesc Sileo concurează cu cel chinezesc Byd la licitaţia pentru 100 de autobuze electrice.
100 de autobuze la preț de bijuterii cu diamante
Amintim și că Primăria Constanța a mai achziționat un număr de 100 de autobuze despre prețul cărora s-a discutat mult și deloc bine în spațiul public. La fel și despre consumul acestora. Detalii despre această inițiativă găsiți într-un articol “Ordinea.ro”:
Primăria Constanța a finalizat licitația pentru autobuze. RATC se va transforma în societate pe acțiuni
Este interesant să punctăm și faptul că, la Constanța, transportul în comun este un mijloc numai bun de propagandă electorală. “Ordinea.ro” a informat opinia publică despre promovarea pe care administrația municipală și-o face în fiecare autobuz nou achiziționat. Toate activitățile pe care Primăria municipiului Constanța le desfășoară sunt prezentate călătorilor de vocea consilierei primarului Decebal Făgădău.
Iată dovada:
(VIDEO) Consiliera lui Făgădău, „vocea propagandei PSD-iste“ din autobuzele RATC
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta