Exclusiv
Încă un abuz al lui Matei care găurește bugetul orașului Năvodari (video)
Published
7 ani agoon
În anul 2012, Nicolae Matei era pe cai mari. În primul său mandat de primar, consumat între 2008 și 2012, reușise, nestingherit de nimeni, să-și împroprietărească una din firmele personale cu 6,2 hectare de teren din trupul Taberei de Copii Năvodari. Stătea în pixul său de primar să scrie o adeverință, prin care să confirme, în fals, că firma sa ar fi avut dreptul să primească de la Ministerul Agriculturii, condus atunci de Dacian Cioloș, un certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra unui teren aflat în zona turistică a localității. Vorbim aici de un teren care nu a aparținut niciodată firmei lui Matei, ci Sindicatelor din România, care îl dețineau prin SC Sind România SRL cu titlu legal de folosință, în baza unei hotărâri de guvern din anii 60. În parte, terenul de 6,2 hectare era ocupat de 13 clădiri ale Taberei de Copii. Cu toate acestea, firma lui Matei a obținut titlul asupra terenului, a demolat clădirile și a feliat întreaga întindere în loturi mai mici, pe care mai apoi le-a vândut. O parte din loturi au ajuns la puternici ai momentului, care îi puteau garanta lui Matei protecția în fața unor eventuale anchete penale.
Observând că nu i se întâmplă nimic, individul a prins curaj și a mai prăduit 11 hectare din terenul Taberei de Copii, pe care societatea de termoficare din subordine le-a scos la vânzare cu încălcarea flagrantă a unei hotărâri judecătorești irevocabile. Și de această dată, Matei s-a dovedit mai șmecher decât legea. La finalul primului mandat, dăduse lovitura vieții, naționalizând cu sprijinul consilierilor locali toate clădirile Taberei de Copii. Primăria și-a trecut în inventar clădirile Taberei, prin simple ridicări de degete ale consilierilor locali. Mai departe, la inițiativa lui Matei, Orașul Năvodari a decis să înființeze o societate pe acțiuni cu scopul de a exploata clădirile furate din patrimoniul sindicatelor. 60% din acțiunile SC Tabăra de Copii Năvodari SA au fost atunci atribuite societății Dormarbib SRL, deținută în acte de Isidor Gurgu, concubinul surorii lui Matei. Primăria s-a ales cu 40% din acțiuni, însă niciodată de la înființare nu a încasat un leu cu titlul de dividende. În actul constitutiv al societății este prevăzută posibilitatea ca acțiunile să fie deținute la purtător. Cine o fi purtătorul, nu ne putem hazarda să presupunem. Însă, în niciun caz Isidor Gurgu, acesta fiind, potrivit DNA, un personaj care se ocupa în realitate de păsăretul de la ferma lui Matei.
Au urmat retrocedări de poveste, pe malul mării, prin care fostul primar și familionul lui au pus mâna pe terenuri și mai valoroase în zona Mamaia Nord-Năvodari. La capătul acestor isprăvi fără precedent în România, Nicolae Matei avea să-și spună singur – ”Împăratul”. O certifică organele de anchetă care s-au ocupat de cercetarea sa începând cu anul 2012. Așa se lăuda individul într-o convorbire telefonică interceptată de organe.
În același an 2012, Nicolae Matei avea să fie confruntat destul de hotărât și de documentat în campania electorală. Candidatul PNL, Iurin Pancencu, a făcut atunci un tur al televiziunilor locale, în care a prezentat dovezile jafului de proporții instrumentat de Nicolae Matei asupra patrimoniului localității Năvodari: bani cheltuiți discreționar, imobile luate cu japca, sifonări de miliarde prin echipa de fotbal, acțiuni de intimidare orchestrate cu ”mascații” de la Poliția Locală… Ba chiar, în timpul campaniei, PNL Năvodari a formulat mai multe denunțuri penale împotriva lui Matei, după ce o gloată de golani din anturajul acestuia sărise la bătaie, împotriva participanților la un miting organizat de liberali, ziua în amiaza mare, în spațiul public.
E momentul să spunem că Iurin Pancencu este asociat minoritar și administrator la societatea Somaco Construct SRL, alături de asociatul majoritar Grigore Comănescu. Societatea deține pe raza localității Năvodari un complex de vile turistice de patru stele, pe malul lacului Siutghiol, vizavi de resortul Phoenicia. În timpul campaniei electorale, mai exact în data de 3 mai 2012, societatea s-a pomenit cu o notificare semnată de reprezentanții Primăriei locale, dar și de un consultant, în speță numitul Bogdan Teoniu Dima-Gavrilă, care era atunci angajat la Consiliul Județean Constanța, fiind mai apoi condamnat pentru fapte de corupție alături de fostul său șef, Nicușor Constantinescu. Primăria soma în acest fel societatea controlată de cunoscutul om de afaceri Grigore Comănescu, în care Iurin Pancencu avea calitatea de administrator, să elibereze de îndată un teren pe care l-ar fi ocupat fără titlu pe malul lacului Siutghiol, fiind amenințată că în caz contrar vor fi demarate proceduri penale pentru tulburarea de posesie. În realitate, societatea asanase mlaștina din dreptul proprietății, consolidând malul lacului cu o platformă din piatră spartă și nisip, perfect nivelată, cu aparența unei plaje naturale. Intervenția avusese loc în anul 2008. Toți investitorii din zonă, în frunte cu Scoica Land, procedaseră la fel, deoarece infiltrațiile le puneau în pericol clădirile, iar Apele Române, care administrau atunci malul lacului, nu dispuneau de resursele pentru asanarea și înfrumusețarea zonei. Ani buni, Primăria Năvodari nu a avut nicio problemă cu niciun investitor din zonă. Însă în campania din 2012, cășunase în mod singular pe Somaco Construct. În mod evident, la mijloc era o intenție de intimidare la adresa contracandidatului Iurin Pancencu.
Societatea a cerut explicații cu privire la ce teren ocupă. În locul acestora, a primit o amendă de 40.000 de lei. Procesul-verbal de contravenție nu era contrasemnat de reprezentanții Somaco Construct, fiind întocmit, cel mai probabil, în biroul Poliției Locale, la indicațiile lui Matei. În document, se menționa că societatea a amenajat locurile publice fără autorizație și că ar fi construit patru cheuri de amarare a ambarcațiunilor turistice, pe lac. În realitate, Somaco deținea autorizație pentru transporturi de agrement pe lacul Siutghiol de la Autoritatea Navală Română, de la Apele Române și, culmea, de la Primăria Năvodari, însă ambarcațiunea folosită era acostată la un doc plutitor. Așadar, nici vorbă de cheuri din beton. Totodată, Primăria soma societatea Somaco Construct să aducă terenul la starea inițială… de mlaștină.
În mod paradoxal, la momentul acestor acte, Primăria Năvodari nu deținea în proprietate întregul teren consolidat de Somaco. O bună parte din consolidarea de mal s-a realizat pe cuveta lacului Siutghiol, adică pe terenul care de drept aparține proprietății publice a statului român, prin efectul Constituției și a legilor care reglementează fondul funciar, apele și regimul proprietății publice. Cum statul nu-și intabulează proprietatea publică la Cadastru, Matei a aplicat și în acest caz schema cu ridicări din degete de la Tabăra de Copii. Așa, terenul statului a fost inventariat în domeniul localității, care și l-a intabulat parte în domeniul privat, pe 26.03.2012, parte în domeniul public, pe 15.06.2012.
Somaco Construct a contestat contravenția, iar judecătorii din Constanța au diminuat valoarea amenzii la 1.000 de lei, respingând în schimb pretenția stupidă ca terenul să fie readus la stadiul de mlaștină. În consecință, construcția a rămas la locul ei. Însă pe 14 august 2012, Matei a fabricat o decizie de impunere fiscală, în valoare de două milioane de euro, pretinzând că societatea nu a construit o platformă de consolidare, ci a depozitat materiale de construcții în locurile publice. Debitul, cu accesoriile de rigoare, a ajuns în momentul de față la aproximativ cinci milioane de euro, iar societatea încă se mai luptă, în procese de lămurire, de discriminare sau în dosare penale, să repare acest abuz incredibil. În timp ce impunea această taxă imensă și fără egal în lumea civilizată, de 18 ori mai mare decât valoarea de circulație a terenului calculată chiar după valorile Primăriei, Nicolae Matei tocmai vindea un teren similar către Scoica Land, provenit tot din consolidare, deși un pic mai mare, la prețul de 110.000 de euro. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă!
Atitudinea dușmănoasă a fostului primar s-a manifestat și pe plan politic împotriva administratorului de la Somaco Construct SRL, care a îndrăznit să candideze împotriva sa la alegerile din iunie 2012. Astfel, la momentul constituirii Consiliului Local Năvodari, Iurin Pancencu nu a fost validat în funcția de consilier local, după ce președintele comisiei de validare, consilierul PSD Liviu Stan, finul lui Nicolae Matei, a declarat, cu un drept inventat chiar de el, următoarele:
„Propunem amânarea numitului Pancencu Iurin din mai multe motive. În urma sesizării mai multor cetăţeni ai oraşului Năvodari, cum că acesta nu locuieşte la adresa din buletin unde are declarat domiciliul, s-au făcut mai multe adrese către organele abilitate, respectiv poliţia oraşului Năvodari, poliţia judeţeană, parchetul de pe lângă judecătoria Constanţa şi propunem amânarea numitului Pancencu Iurin până la definitivarea anchetei de către aceste organe”
Puteți urmări în filmarea de mai jos modul în care a decurs ședința de validare:
Iurin Pancencu s-a adresat instanțelor de judecată, în speranța de a i se face. Pe 10 iulie 2012, Tribunalul Constanța a emis o hotărâre irevocabilă, prin care obliga Consiliul Local Năvodari să valideze mandatul de consilier local câștigat de reprezentantul PNL. Matei și ai lui nu au doi bani pe hotărârea instanței, iar funcționarii Primăriei au refuzat să primească certificatul de grefă. Mai mult, agenții Poliției Locale au avut un comportament indecent și intimidant față de reprezentanta PNL care încerca să depună cererea de validare în baza sentinței civile. În mod cert, Împărăția lui Matei funcționa după alte reguli decât cele impuse de statul de drept.
Puteți urmări aici o știre de televiziune pe această temă:
După aproape un an de la această soluție, Iurin Pancencu a deschis un nou proces, solicitând amendarea fostului primar Nicolae Matei, în favoarea statului, cu 20% din salariul mediu pe economie pentru zilele în care refuza punerea în executare a sentinței civile. Instanța a respins această cerere, lăsându-i liberalului singura cale de a solicita daune pentru zilele de întârziere și remediul ca aceste sume să fie recuperate de autoritate, prin acțiune în regres, împotriva persoanei sau persoanelor care refuzau punerea în executare a sentinței irevocabile. În consecință, Pancencu a deschis un proces cu acest obiect, în anul 2014. Daunele au fost calculate începând cu data de 10 decembrie 2013, în baza unei încheieri definitive de cameră de consiliu a Tribunalului Constanța, din 9 Iulie 2015. Pe parcursul acestor procese, dar și după aceea, Matei nu s-a lăsat impresionat, mai ales că declarase presei că, atât timp cât va fi primar, Pancencu nu va călca în Primărie. În aceste condiții, locul lui Iurin Pancencu în Consiliul Local a rămas neocupat până la finalul mandatului. Între timp, daunele s-au adunat. Abia zilele trecute, actualul primar al orașului, Florin Chelaru, care de asemenea a votat în 2012 pentru invalidarea lui Pancencu, a propus rectificarea bugetului. Pe lângă consistente majorări salariale, pe lângă noi bani pentru unitățile de cult, pe lângă vânzări de terenuri și alte minunății, Chelaru a propus și introducerea unei prevederi de 672.000 de lei pentru despăgubiri civile. Consiliul Local Năvodari nu se poate opune la executarea hotărârilor judecătorești, însă are la îndemână calea de a iniția o acțiune în regres împotriva persoanelor vinovate. Nu în ultimul rând, trebuie să mai spunem că în timp ce a refuzat pur și simplu să se conformeze sentinței civile obținute de Iurin Pancencu în anul 2012, adunând daune de aproape 700.000 de lei, Primăria Năvodari n-a întârziat deloc să execute silit societatea administrată de acesta, Somaco Construct SRL, pentru așa-zisa taxă de cinci milioane de euro, instituind ipotecă legală asupra terenurilor, vilelor turistice și chiar oprind banii de salarii ale angajaților.
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.