Ministrul Mediului Tanczos Barna a fost prezent, astăzi, la Eforie, la inaugurarea lucrărilor de reducere a eroziunii costiere, care înseamnă lărgirea plajelor și construcția de noi diguri. Proiectul este realizat de compania Van Oord Dredging and Marine Contractors BV în zona Eforie în baza unui contract de proiectare și execuție încheiat cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanța. Proiectul, în valoare de 394.956.415 lei, este finanțat prin fonduri europene și a fost câștigat în urma unei licitații de către compania olandeză.
„Mulțumim domnului ministru pentru prezența la începerea lucrărilor la cel mai important lot de protecție costieră din această etapă – Eforie -, un lot care se întinde pe 5,7 km, de la Portul Belona până la limita cu UAT Tuzla. Un lot în care vor fi construite șapte diguri, din care șase vor fi conectate cu țărmul și unul paralel cu malul pentru a crea posibilitatea de creare a unei zone de biodiversitate. În același timp, se vor pune în operă aproximativ 4,5 milioane de metri cubi de nisip pentru a asigura stabilitatea plajei pentru o perioadă de 50 de ani. Proiectul face parte dintr-un program mai larg în care sunt 11 loturi. Van Oord a semnat contractul cu ABADL pentru acest lot cinci. Este un contract de proiectare și execuție. De la semnarea contractului și până acum s-au obținut avizele și acordurile necesare, inclusiv autorizațiile pentru demolarea digurilor care urmează să dispară și se lucrează la realizarea documentelor pentru construirea noilor diguri. În acest proiect, toate digurile existente care sunt într-o stare puternică de degradare vor fi demolate. Vor apărea noile diguri, mult mai lungi, de peste 300 de metri. Plaja va avea la finalul construcției o lățime de aproximativ 100 de metri, creând o suprafață de aproximativ 50 de hectare.“, a declarat reprezentantul Van Oord, Marius Stamat.
Ministrul Mediului a declarat, la rândul său, că este un eveniment extrem de important, fiind un proiect complex.
„Vor mai semna alte șase contracte care sunt în faza de licitație. Cel mai important pentru Ministerul Mediului este să știm de unde am plecat, ce facem și unde vrem să ajungem. Am plecat de la un sistem dezorganizat, de la un litoral care nu a fost la punct așa cum trebuie. Avem lucrări terminate, lucrări în curs de desfășurare și care vor urma. Vor fi peste 10 contracte care se vor semna pe întreg litoralul românesc, care trebuie să fie unul modern, pus la punct din vedere turistic, care oferă posibilitatea desfășurării unor activități economice în condiții de secolul XXI. Dar, în paralel, este important să protejăm biodiversitatea.“, a spus Tanczos Barna.