În București va începe o procedură științifică de testare a populației – a anunțat managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel în cadrul unei conferințe de presă organizate la Primăria Generală a Capitalei. Vorbim în acest caz de un studiu științific în care vor fi implicate 10.514 persoane din București, fără a conta dacă acestea au domiciliul permanent sau doar rezidența în capitală. În cadrul acțiunii, se vor realiza două tipuri de testări ale eșantionului de populație ales pentru studiu. Un prim test rapid urmărește decelarea anticorpilor. Testul este necesar pentru a vedea câte persoane au trecut deja prin infecția cu SARS COV 2 (Coronavirus). Practic, prin testul de anticorpi se stabilește o istorie a modului în care virusul a afectat până acum populația, în forme asimptomatice. Adrian Streinu Cercel spune că, din exemplul Italiei, se cunoaște faptul că formele asimptomatice ale bolii, care reprezintă 80% din formele de manifestare, au dat cea mai mare răspândire comunitară a virusului. Or, din acest motiv, este necesar acest studiu. Un al doilea test care se va realiza pe eșantionul menționat urmărește să determine prezența virusului în circulație în acest moment.
Personalul medical nu va pătrunde în casele oamenilor. Cu ajutorul administratorilor de blocuri, cetățenii incluși în studiu vor putea fi convocați să coboare pe rând din apartamentele lor pentru a fi testați în unități mobile care se vor deplasa pe teren. Acțiunea a primit aviz favorabil de la Ministerul Sănătății.
În cadrul conferinței, Adrian Streinu Cercel a afirmat, printre altele, că visurul nu se transmite prin mușcătură de țânțar. El a subliniat că forma de contaminare este prin contact și a precizat că primăriile trebuie să facă dezinfecția spațiilor publice în toată această perioadă, cu apă clorinată, această intervenție având un rol important în prevenție. Conferința de presă poate fi văzută AICI.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta