Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Societate

Începe școala. Elevii beneficiază de transport gratuit pe calea ferată, în traficul intern

Published

on

Săptămâna viitoare începe școala. Mulți elevi fac naveta cu trenul de acasă spre localitatea în care învață.

Potrivit CFR Călători, elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază, pe tot parcursul anului calendaristic, în baza carnetului/legitimației de elev cu viza pentru anul şcolar în curs sau a adeverinţei şcolare valabilă pentru anul școlar în curs, de:

  • bilete de călătorie gratuite în trafic intern, la toate categoriile de trenuri (R, IR, IC), clasa a 2-a și tarif de rezervare gratuit pentru călătoria cu trenurile cu regim de rezervare;
  • abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite, clasa a 2-a, la toate categoriile de trenuri.
  • pentru călătoria la clasă superioară sau la vagoanele de dormit şi cuşetă, elevii vor achita integral diferențele tarifare și tariful de rezervare.

Conform prevederilor legislative în vigoare, acordarea facilității de gratuitate în baza vizei anului şcolar 2023/2024 se poate face numai pentru călătoriile care se efectuează până la data de 30.09.2024 inclusiv.

Excepție: elevii care au înscris pe carnet “an terminal”, nu mai beneficiază de această facilitate începând cu data de 9 septembrie 2024.

De la data de 1 octombrie 2024, facilitățile acordate elevilor la călătoria cu trenul se vor acorda numai în baza documentelor vizate pentru anul şcolar 2024/2025.

Emiterea biletelor și abonamentelor de călătorie pentru elevi

Biletele de călătorie gratuite se pot procura de la:

  • Casele de bilete din stațiile de cale ferată cu personal propriu și agențiile de voiaj CFR Călători;
  • Personalul de tren, în următoarele situații:
  1. stația cf de urcare nu este deschisă activității de vânzare;
  2. îmbarcarea se face în afara programului de lucru al caselor se bilete;
  3. stația cf de îmbarcare nu este deservită de personalul aparținând CFR Călători;
  4. în cazul în care călătorul prezintă un bilet eliberat în tren valabil la un tren care a sosit în stația de îmbarcare pentru noul tren într-un interval de până la 15 minute – cu condiția prezentării imediat după urcarea în tren la personalul de tren;
  • Automatele de bilete ale CFR Călători amplasate în stații, precum și ONLINE, numai după confirmarea/ validarea calității de ELEV la casele de bilete, care se efectuează o singură dată pentru fiecare an şcolar si emiterea unui ID.

Abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite se pot procura de la:

  • casele de bilete pe suport tip carton din agențiile de voiaj CFR Călători și stațiile cu personal propriu;
  • automatele de bilete ale CFR Călători, numai după confirmarea/ validarea calității de ELEV la casele de bilete
  • prin aplicațiile descărcabile pe telefon sub formă de cod QR cu elemente dinamice, numai după confirmarea/ validarea calității de ELEV la casele de bilete.

* Confirmarea/validarea calității de elev se poate solicita la orice stație sau agenție de voiaj CFR Călători dotată cu sistem electronic de emitere, în cadrul programului de lucru al acestora, în baza carnetului/legitimației de elev în original, care are înscris nume, prenume și CNP elev și este vizat pentru anul școlar în curs sau în baza adeverinței doveditoare emisă de unitatea de învățământ de apartenență, prezentată în original. Confirmarea/ validarea calității de elev la casele de bilete se efectuează o singură dată pentru fiecare an şcolar. După confirmarea / validarea calității de elev și crearea profilului de utilizator online se emite un ID în baza căruia se vor purea procura bilete/abonamente online pe site sau prin aplicația descarcabilă pe telefon.

Documente necesare

Pentru emiterea biletelor și abonamentelor de călătorie lunare gratuite pentru elevi, este necesară prezentarea următoarelor documente:

  • carnetul/legitimația de elev prezentat/ă în original, care are înscris/ă nume și prenume elev, codul numeric personal al elevului și este vizat de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs;
  • sau adeverinţa doveditoare a calității de elev emisă de unitatea de învățământ de apartenență, prezentată în original; adeverința trebuie să corespundă modelului prevăzut în H.G. nr. 810/2023.
  • sau adeverință colectivă emisă de unitatea de învățământ de apartenență, prezentată în original; această adeverință este folosită numai în cazul călătoriei elevilor în grup; adeverința trebuie să corespundă modelului prevăzut în H.G. nr. 810/2023.
  • nu vor fi acceptate alte tipuri/modele de adeverințe pentru emiterea biletelor/abonamentelor de călătorie pentru elevi.

La verificarea legalităţii călătoriei în tren, elevii trebuie să prezinte următoarele:

  • biletul / abonamentul de călătorie gratuit valabil la trenul respectiv în original cu excepția celor emise pe suport digital (online), la care este necesar să fie prezentat codul QR fie în format tipărit fie pe dispozitivul mobil. În cazul abonamentelor digitale emise prin aplicația descărcabilă, sub formă de cod QR cu elemente dinamice, obligatoriu este necesar prezentarea codului pe telefonul mobil asociat abonamentului respectiv;
  • un document de identitate (carte de identitate, paşaport, permis de ședere, permis de conducere) în original sau certificat de naștere în original sau copie pentru elevii sub vârsta de 14 ani;
  • în locul documentului de identitate elevii pot prezenta carnetul/legitimația de elev în original numai dacă acesta/aceasta conține fotografia elevului și CNP-ul elevului.

În cazul în care, în tren, elevii nu prezintă documentele precizate mai sus, aceştia vor fi consideraţi ca fiind fără bilet/abonament de călătorie şi vor fi trataţi conform legislaţiei în vigoare (vor suporta plata tarifelor de taxare în tren -superioare tarifelor de la casele de bilete).

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions