Conecteaza-te cu noi

Actual

Începe tăierea porcilor pentru sărbători! Sunt doar câteva centre în care se verifică carnea!

Published

on

În această perioadă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa a intensificat controalele tematice pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg lanţul alimentar şi implicit pentru protecţia consumatorului. În afara acţiunilor specifice, DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.  Tot în acest sens, menţionăm că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

În gospodării se taie porci pentru consum familial

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri,  fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite şi special amenajate de către DSVSA Constanţa. Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată. Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în  muşchii de la baza limbii, diafragma şi pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii intercostali, precum şi muşchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării. Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.

Trichineloza se poate preveni

Aceştia  se supun unui risc major putându-se  îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante. Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea  rezultatului. Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp. . Principalul rezervor al parazitului Trichinella spp. îl constituie animalele sălbatice de pe lângă locuinţe: şobolani, şoareci, câini, pisici, porci.  Prevenţia – controlul sanitar veterinar al cărnii de porc prin examen trichinoscopic; achiziţionarea cărnii de porc numai  din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi prevenirea infestării porcilor prin deratizări pentru distrugerea rozătoarelor, respectiv a şobolanilor. Debut – la o săptămână, apar simptome digestive şi se recomandă prezentarea la o unitate sanitară.

Unde se asigură examinarea trichineloscopică?

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în sediul D.S.V.S.A. Constanţa, Piaţa Brick, Piaţa Griviţei şi în cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din oraşele Mangalia, Cernavodă, Medgidia şi Năvodari.  De asemenea, examinarea trichineloscopică mai este asigurată în 39 Circumscripţii de Asistenţă Veterinară diseminate pe teritoriul judeţului, conform tabelului anexat. Programul de funcţionare este în zilele lucrătoare şi zilele de sâmbătă, de la ora 830 la ora 1700, iar în zilele de duminică de la ora 800 la ora 1400. Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 11,16 lei, TVA inclus. Este interzisă vânzarea porcilor vii şi comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar. Totodată, în această perioadă, prin echipe special desemnate, DSVSA Constanţa va asigura verificarea condiţiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport şi comercializare pe întreg lanţul alimentar în unităţi de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unităţi de alimentaţie publică. Se asigură serviciul de permanenţă (24/7) în perioada 05.12.2017 – 08.01.2018, iar neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions