Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Inginerii juridice cu bugetul Constanţei. O gaură de 18,5 milioane de euro

Published

on

Două inginerii juridice extrem de interesante uşurează bugetul Constanţei de 18,5 milioane de euro. Este vorba de cunoscutul litigiu dintre municipalitate şi firma FIN.CO.GE.R.O., dar şi de un litigiu mai puţin cunoscut, demarat de firma Black Sea Special Propose SRL, care a obţinut recent o despăgubire de 4,5 milioane de euro pentru o întârziere de 93 de zile la încheierea unui contract. Cele două speţe au fost prezentate presei de preşedintele organizaţiei municipale a PNL Constanţa, Vergil Chiţac, şi de consilierul local municipal Romeo Rezeanu, în cadrul unei conferinţe din data de 7 decembrie 2016. Chiţac a spus că este necesară stoparea risipei banilor publici. „Avem un buget absolut dezechilibrat! (…) Avem foarte multe contracte oneroase!”, a precizat el. S-a referit apoi la contractul cu Fin.Co.Ge.R.O. SpA din Sicilia, contract despre care a oferit mai multe detalii consilierul Rezeanu.

O atribuire directă ne-a scos datori cu 14 milioane de euro

lucrari-fincogero

„Este un contract foarte păgubos pentru Primăria Constanţa. În anul 2000, FIN.CO.GE.R.O. a concesionat două taluzuri în Faleză Nord şi în Faleza Eminescu ca să construiască un cartier de vile.  Primăria se obliga să asigure urbanizarea primară a celor două terenuri: căi de acces, utilităţi, spaţii verzi, clădiri publice şi alte lucrări necesare. Totodată, Primăria îşi rezerva dreptul, pe atunci legal, de a încredinţa aceste lucrări firmei din Sicilia.  La şase ani distanţă, prin OG 34/2006, încredinţările directe au devenit ilegale. Cu toate acestea, în anul 2009, Primăria a încredinţat direct lucrările din Faleză Nord către Fin.Co.Ge.R.O, iar o firmă de casă a administraţiei de la acea vreme a „naturalizat” proiectul din 2000, prevăzând pentru prima dată un heliport, diguri de protecţie şi o şosea de coastă. Nu s-a făcut nici o dezbatere publică a noului proiect. Nici măcar consilierii locali nu au fost consultaţi dacă ar fi oportun să facem acolo acest heliport şi lucrări de consolidare a falezei ce intrau, legal vorbind, în competenţa Apelor Române. Pe lângă faptul că nu s-a ţinut o licitaţie publică, vechea administraţie nu a avut nici măcar elementarul bun simţ de a stabili un deviz al lucrării. Prevalându-se de această scăpare uluitoare, firma din Sicilia a realizat proiectul pe segmente, iar apoi a pornit proceduri de executare silită. Deşi a contestat executarea silită la instanţele competente, Primăria Constanţa a trimis la bară un avocat care nu a cerut efectuarea unei expertize contabile decât la al 14-lea termen de judecată când nu se mai putea încuviinţa o astfel de probă. În calea de atac, administrarea acestei probe a fost din nou respinsă, pe considerentul că avocatul trebuia să o ceară de la bun început. În acest fel, Primăria a fost obligată să plătească peste 14 milioane de euro, deşi existau indicii, furnizate de ANAF, că firma din Sicilia a realizat un profit de 10 milioane de euro la lucrările din Faleză Nord. (…) La momentul de faţă sunt pe rolul instanțelor de judecată sunt cel puţin zece procese intentate de Fincogero şi ne aşteptăm la alte penalităţi. În luna septembrie, Primăria a fost obligată să mai achite 4,5 milioane de euro, iar în lunile viitoare va fi, probabil, obligată şi la alte sume. Din păcate, de pe urma acestei inginerii juridice vom plăti ani mulţi, vreo 15 la număr, bani care ne puteau asigura dezvoltarea infrastructurii, o educație decentă, susţinerea mediului antreprenorial şi alte lucruri dezirabile. ”, a precizat Romeo Rezeanu.

Black Sea Special Propose a obţinut dreptul să cumpere un teren ocupat de alei carosabile, parcaje, locuri de joacă şi lăcaş de cult

Advertisement
usr

hotel-caraimanÎn cazul Black Sea Special Propose SRL lucrurile sunt la fel de încurcate. În anul 2012, această societate a obţinut o hotărâre judecătorească, definitivă şi irevocabilă, prin care „Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa, prin primar, au fost obligate sa vândă prin negociere directă către SC Black Sea Special Purpose Entity SRL terenul în suprafaţă de 14.191 mp, situat în staţiunea Mamaia, zona Caraiman, la preţul de 1.532 RON/mp (350 de euro/mp)“. Firma Black Sea Special Purpose Entity SRL, din Bucureşti, trebuia să cumpere terenul din zona hotelului Caraiman, reprezentând spaţii verzi, alei auto şi pietonale, parcare, mobilier urban, panouri publicitare, corturi provizorii pentru diverse evenimente, construcţii şi instalaţii demontabile cu ocazia unor evenimente, locuri de joacă, lăcaşuri de cult, circulaţii carosabile existente (inclusiv parcaje la sol).

O despăgubire de 4,5 milioane de euro

sentinta-black-seaÎn şedinţa de Consiliul Local din 13 octombrie 2015 a fost aprobată o hotărâre privind vânzarea către această societate a unui teren de 10.123 de metri pătraţi, pentru care era emis şi Certificatul de Urbanism nr. 3403/2015. Cum obligaţia stabilită de instanţă nu a fost îndeplinită cu privire la întreaga suprafaţă, firma bucureşteană a deschis noi procese împotriva Primăriei. Prin sentinţa civilă nr. 9132/2015, rămasă definitivă, SC Black Sea Special Purpose Entity SRL a obţinut în instanţă obligarea Municipiului Constanţa la plata de penalităţi de întârziere de 1%/zi din valoarea obiectului obligaţiei de a face, ca urmare a neexecutării acesteia. Iar luna trecută a mai apărut o sentinţă civilă cu numărul 31830/212/2015 prin care instanţa obligă Consiliul Local şi pe primarul Făgădău la plata către Black Sea Special Propose Entity SRL a 20.218.769 de lei, ceea ce însemană aproape 4,5 milioane de euro, pentru 93 de zile de întârziere.

Fincogero + Black Sea = 18,5 milioane de euro

„Ce au făcut juriştii Primăriei? Ce a făcut primarul Decebal Făgădău? De ce trebuie să plătească cetăţenii pentru aceste litigii pierdute? Şi revenim la ceeaşi întrebare: Cui plătim aceşti bani? Black Sea Special Purpose Entity SRL a fost fondată în 2010. Acţionarii sunt două firme din Cipru: Stalevo Holdings Limited (0,007%) şi Zenaraco Holdings Limited (99,993%)” – a mai arătat Romeo Rezeanu. „Pierderea Primăriei Constanţa din aceste două afaceri gestionate în defavoarea bugetului local este deocamdată de 18,5 milioane de euro. Vom cere aceste două dosare pentru a vedea cum au stat lucrurile şi cine se face vinovat pentru aceste pierderi” – a arătat, la rândul său, preşedintele organizaţiei municipale a PNL, Vergil Chiţac.

 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions