La inițiativa liderului PRO România, filiala Constanța, consilierul județean Răzvan Filipescu, la Consiliul Județean a avut o întâlnire pentru identificarea terenurilor din județ/arealele eligibile pentru împădurire prin PNRR. La întâlnire au participat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și reprezentanți ai Oficiului de Cadastru OCPI, Direcției Silvice, Centrului Meteorogic Regional și Asociației pentru Dezvoltarea Durabilă. Răzvan Filipescu spune că prin Programul Național de Redresare și Reziliență se pot obține fonduri pentru împădurirea terenurilor neproductive, terenurilor degradate, crearea de perdele forestiere de-a lungul căilor de comunicații (șosele) și între culturile agricole, precum și înființarea de păduri în jurul localităților. Proiectele se pot derula prin Ministerul Mediului și Apelor, în colaborare cu Gărzile Forestiere.
Răzvan Filipescu a spus că a prezentat conducerii CJC un proiect prin care se pot împăduri mai multe terenuri din județ, inclusiv în jurul fostelor gropi de gunoi. Totodată, spune liderul PRO România, prin aceste împăduriri se poate combate cu succes fenomenul deșertificării.
„Împăduririle la nivelul județului reprezintă o miza extrem de importanta în scopul atenuării efectelor climatice, pentru menținerea și restaurarea diversității sau a refacerii terenurilor degradate. Urmare inițiativei prezentate în luna ianuarie conducerii Consiliului Județean, privind oportunitățile de finanțare a împăduririlor prin PNRR, am participat azi, alături de președintele CJC, Mihai Lupu, la o ședință de lucru aplicata pe acest subiect, în scopul identificării terenurilor eligibile și a stabilirii demersurilor ce urmează a fi făcute. S-a stabilit să se demareze procedurile pentru împădurirea arealelor din zona fostelor gropi de gunoi închise din județ, dar și pe terenuri deja cadastrate de-a lungul drumurilor județene, constituindu-se un grup de lucru din care voi face parte că și consilier județean.
Prin acest prim demers ne dorim că și Constanta, care este cea mai arida zona din Romania, cu cel mai mic nivel de precipitații anuale, sub 400 l/m², să creeze perdele forestiere, să își mărească zona verde împădurită pentru a susține o dezvoltare durabila, să reducă vulnerabilitatea agriculturii în fata schimbărilor climatice, să îmbunătățească clima în zonele aride, să reducă poluarea și să crească capacitatea de absorbție a dioxidului de carbon în zonele cu deficit de pădure sau afectate de deșertificare“, a spus Filipescu.
Acesta a afirmat că, prin PNRR, componenta 2 – Păduri și protecția biodiversității, Romania primește 730 milioane euro, nerambursabili, pentru împădurirea și reîmpădurirea unei suprafețe de 56.700 hectare până în 2026, cu o țintă intermediară de 25.000 hectare la sfârșitul anului 2023. Investițiile vizează realizarea de noi păduri, în zone vulnerabile climatice, de-a lungul cailor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane, în jurul localităților, intre câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție.