Dezastrul produs de cutremurele din Turcia și seismele din România din zona Olteniei au pus pe jar autoritățile de la București. Pentru că riscul unui seism major există, iar în țara noastră sunt numeroase clădiri încadrate în clase de risc seismic, s-a luat decizia simplificării părții birocratice atunci când e vorba de consolidarea acestora. Concret, avizele și autorizațiile nu vor mai fi obține atât de greu, iar procedurile vor fi simplificate pentru ca într-un timp cât mai scurt să poată fi consolidate cât mai multe clădiri publice.
Cea mai importantă modificare este adusă la articolul 20, care va fi modificat astfel încât obținerea hotărârii asociației de proprietari pentru consolidarea unei clădiri trebuie să se facă cu acordul a jumătate plus unul din numărul proprietarilor.
Concret, articolul 20, alineatul (1), litera a), care va avea următorul cuprins:
„a) obținerea hotărârii asociației de proprietari sau a hotărârilor tuturor asociațiilor de proprietari în cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, hotărâri adoptate cu acordul a jumătate plus unul din numărul proprietarilor, privind introducerea în program și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții. În cazul în care proprietarii nu sunt constituiți în asociații de proprietari, introducerea în program și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții se face cu acordul scris al jumătate plus unul din numărul proprietarilor. Prevederile art. 10 rămân aplicabile.”
Proiectul de LEGE pentru modificarea și completarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor se află în dezbatere pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
În Constanța, în momentul de față, în evidențele Primăriei există o listă a clădirilor încadrate în clase de risc seismic, respectiv 6 în clasa Risc seismic I și 27 în clasa Risc seismic II, iar pentru alte clădiri sunt în derulare proceduri de expertizare tehnică.
Citește întregul proiect aflat în dezbatere:
Download (DOC, 106KB)
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta