USR Mangalia atrage atenția că suprafețe importante din Pădurea Comorova dispar sub drujba intereselor imobiliare. Comorova este singura pădure de pe litoralul românesc, însă regimul ei juridic a suportat modificări fundamentale încă din anii 1998-2000, în sensul facilitării dezvoltării turistice și imobiliare.
”Locuitorii Municipiului Mangalia au puterea să oprească masacrarea ultimului petec de vegetație de pe malul mării. USR Mangalia demarează o campanie de strângere de semnături în vederea punerii în dezbaterea Consiliului Local a proiectului de hotărâre privind trecerea Pădurii Comorova din domeniul privat în domeniul public al U.A.T. Municipiul Mangalia și declararea acesteia ca fiind de uz și interes public local.” – se arată într-un comunicat de presă transmis de USR Mangalia.
Reprezentanții USR Mangalia spun că inițiativa lor se referă la schimbarea tipului de proprietate (din proprietate privată în proprietate publică) pentru o suprafață de aproximativ 170 de hectare de pădure. Această suprafață figurează acum în domeniul privat al municipalității.
Potrivit documentației studiate de USR Mangalia, întreaga pădure, în suprafață de 519 hectare, a fost inclusă în domeniul public de stat până în anul 2000. Prin Hotărârea de Guvern 647/1998, terenul împădurit, dar scos din regimul forestier încă din anii 70, a fost dat în administrarea Municipiului Mangalia.
Doi ani mai târziu, prin Hotărârea de Guvern 1025 din 26 octombrie 2000, același teren împădurit a fost transferat în proprietatea publică a municipalității din sudul litoralului, cu destinația înființării unui parc municipal. Logic era ca întregul corp de pădure să rămână în domeniul public al localității, deoarece parcurile prin definiție formează domeniul public.
Însă, după numai o lună, prin HCL 136/28.11.2000, consilierii locali din Mangalia au votat inițiativa administrației conduse atunci de Zanfir Iorguș, prin care o suprafață de 298,76 de hectare din terenul primit de la stat a fost scoasă din domeniul public și introdusă în domeniul privat al localității. Mai departe, Primăria a adoptat un PUZ care permitea construirea în pădure. Autoritatea locală s-a îngrijit să înstrăineze 120 de hectare din acest domeniu privat, prin acte de vânzare, schimb, retrocedare sau executare silită (dare în plată, în baza unor creanțe). Alte 6 hectare au făcut obiectul atestării dreptului de proprietate în baza HG 834/1991, în favoarea societăților Olimpus SA, Neptun Olimp SA, Jupiter SA și altele.
Așa se face că, la momentul de față, Municipiul Mangalia mai deține 220,24 de hectare de pădure în domeniul public și peste 170 de hectare în domeniul privat.
Suprafața rămasă în domeniul public face obiectul unui proiect de înființare a parcului municipal Carol I, pentru care Primăria Mangalia a solicitat avize de mediu în anul 2021.
Reprezentanții USR Mangalia spun că se impune securizarea juridică a diferenței de peste 170 de hectare. Acest teren figurează în domeniul privat al localității, fiind accesibil, de principiu, unor operațiuni de vânzare sau de executare silită, similare cu cele petrecute în mandatele lui Zanfir Iorguș. Singura măsură eficientă pentru blocarea unor astfel de demersuri ar fi, în opinia reprezentanților USR Mangalia, ca terenul să fie trecut în domeniul public al localității.
De asemenea, USR Mangalia cere blocarea avizelor pentru defrișări, în contextul în care, recent, arborii de pe două loturi în suprafață cumulată de 2,5 hectare au fost tăiați în vederea dezvoltării unor proiecte imobiliare.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta