În cursul zilei de azi, inspectorul școlar general al ISJ Constanța, Mihai Sorin a precizat că a solicitat sprijin din partea poliției și inspectoratului de jandarmi pentru alocarea de personal care să se ocupe de paza unităților școlare din județul Constanța.
Solicitarea vine ca urmare a analizării situației existente în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța și a constatării conform căreia se prefigurează tot mai acut factori de risc.
Scopul acestei solicitări este acela de a colabora strâns, mai aproape de spațiul școlar, în vederea prevenirii și fenomenului de bullying, a consumului de substanțe și a traficului de persoane.
”De asemenea, avem în vedere competențele materiale limitate ale agenților de pază, față de cele ale poliției și ale jandarmeriei, agresivitatea manifestată în interiorul unităților de învățământ.
Adresele transmise către cele două instituții urmăresc prevederile Legii nr. 35 din 2007, republicate, privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, precum și Planul teritorial comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, în anul școlar 2019-2020.”, a precizat inspectorul școlar județean, prof. Mihai Sorin.
Update: În urmă cu puțină vreme, profesorul Mihai Sorin a precizat că această solicitare a fost înaintată astăzi către cele două instituții.
”În urma răspunsurilor primite, voi reveni cu precizări. Asigurarea pazei prin polițiști sau prin jandarmi ar eficientiza activitățile de prevenție și ar spori capacitatea de intervenție. Totodată, ar asigura o mai eficientă comunicare interinstituțională. Factorii de risc sunt cei prezenți în orice situație statistică, nu s-au înregistrat fluctuații majore la nivelul cazurilor. Scopul este, în mod esențial, dat de analiza oportunității asigurării pazei în unități de învățământ prin efective ale poliției județene sau ale jandarmeriei.”, a precizat Mihai Sorin.
Dintr-o analiză recent prezentată de IPJ, la nivelul județului sunt 44 de unități de învățământ care nu au asigurată pază, de nici un fel.