Conecteaza-te cu noi

Actual

Inundații în țară: Persoane evacuate, trenuri oprite de aluviuni și mii de pompieri în acțiune

Published

on

Astăzi, 16 mai a.c., purtătorul de cuvânt al MAI, comisar şef de poliţie Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă pe tema intervențiilor efectivelor Ministerului Afacerilor Interne în contextul fenomenelor hidrometeorologice din ultimele zile.
Redăm, mai jos, declarația purtătorului de cuvânt al MAI, comisar şef de poliţie Monica Dajbog:

“Ca urmare a avertizărilor de ploi abundente și inundații din ultimele 24 de ore, inclusiv de cod portocaliu și roșu, inspectoratele pentru situații de urgență, cu sprijinul celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, au intervenit imediat în sprijinul comunităților afectate.

Încă de la emiterea atenționărilor de fenomene hidro-meteorologice periculoase au fost pregătiți de intervenție peste 5.000 de pompieri, jandarmi și polițiști.

Cele mai multe intervenții au avut loc în județele Timiș, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Mureș, în ultimele trei județe fiind necesară activarea grupelor operative de la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență.

Una dintre cele mai dificile intervenții a fost cea din localitatea Domnești din Bistrița-Năsăud unde patru persoane erau blocate în casă din cauza apei care depășea un metru jumătate. Datorită acțiunii pompierilor, persoanele au fost salvate și duse într-un loc sigur. De asemenea, pompierii au acționat pentru evacuarea preventivă a 32 de persoane din mai multe localități, tot din Bistrița-Năsăud. După trecerea pericolului, cele mai multe dintre aceste persoane s-au putut întoarce în siguranță la casele lor.

Pentru avertizarea populației, astfel încât să își ia măsuri de auto-protecție, s-au trimis șase mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Din fericire, nu au fost înregistrate situații care să nu poată fi gestionate de pompierii-salvatori sau de autoritățile locale.
La acest moment, pompierii mai acționează pentru evacuarea apei și îndepărtarea aluviunilor din mai multe gospodării.

În ultimele 24 de ore, din cauza ploilor abundente, care au provocat scurgeri de pe versanți, viituri rapide și creșteri ale debitelor pe anumite cursuri de apă, au fost afectate 26 de localități din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mureș și Timiș.
Au fost inundate 115 case, 56 de beciuri, 372 de curți și alte 9 obiective economice sau instituții.

În același interval de timp, din cauza apei acumulate pe carosabil și a aluviunilor au fost afectate temporar 4 drumuri naționale (DN17C și DN 17D din Bistrița Năsăud și DN 15 și DN 15A din Mureș ), precum și două drumuri județene (DJ188 din Maramureș și DJ 572 din TM).

Trei trenuri de călători – 4485 Ilva Mică – Dej, 1831 Galați – Cluj, și 406 Brașov – Budapesta au fost oprite în gări din cauza aluviunilor depuse pe calea ferată sau a spălării terasamentului.

La acest moment a intrat în vigoare o atenționare de COD GALBEN, valabilă până mâine dimineața, la ora 6.00, care vizează cantități de apă însemnate și manifestări de instabilitate accentuată pentru județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Olt, Teleorman, Giurgiu și zona de munte a județelor Prahova, Brașov, Sibiu, Alba și Hunedoara.

Meteorologii au anunțat în această dimineață și prelungirea până duminică 19 mai, ora 10, a informării meteorologice care vizează manifestări de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a țării, iar local și temporar averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.

De asemenea, deși Codul Roșu care a vizat depășirea cotelor de pericol pentru bazinele hidrografice: Someşul Mare, Şieu, Iza și Vişeu a expirat, a fost emis un nou cod, de această dată Galben pentru aceeași zonă și bazinul superior Glodeni și Niraj din judeţele Harghita și Mureș.

Reprezentanții autorităților locale și angajații MAI vor monitoriza situația din teren în vederea intervenției prompte în orice situație care ar putea pune în pericol populația. În continuare vor fi supravegheate cursurile râurilor unde există risc de inundații și, dacă se impune, vor fi evacuate preventiv persoanele ale căror locuințe se află în zonele inundabile.

Recomandăm cetățenilor să urmărească cu atenție anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc. Și conducătorilor auto le recomandăm să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Persoanele din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și a rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, precum și alte date utile despre manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.”

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions