Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Inundații ISTORICE în vestul țării. De 200 de ani nu a mai fost un asemenea prăpăd

Published

on

În cursul zilei de azi, pe pagina de Facebook a companiei Administrația Națională Apele Române a fost postat un text potrivit căruia de 200 de ani nu s-au mai înregistrat astfel de inundații în țara noastră cum sunt cele ce au măturat județul Timiș.

În ultimele trei zile, s-au înregistrat precipitații cumulate 150 l/mp-170 l/mp care au condus la formarea unei viituri istorice pe râul Timiș și afluenții Bistra și Pogăniș.

Datorită precipitațiilor abundente din timpul nopții, precum și a propagării viiturilor în aval, se înregistrează în continuare creșteri importante de debite și niveluri pe toate cursurile de apă din spațiul hidrografic Banat.
Cele mai afectate cursuri de apă sunt cele vizate de codul roșu hidrologic: Timiș și Pogăniș.
Pe râul Timiș, în acest moment, la stația hidrometrică Lugoj a fost depășită cota de pericol cu peste 140 cm (zonă îndiguită, faza III de apărare). În următoarele ore, va fi atins maximul undei de viitură.
Pentru limitarea efectelor inflitrațiilor la dig pe raza municipiului Lugoj, se acționează cu saci și utilaje. Se fac eforturi pentru menținerea liniei de apărare din aval de localitatea Lugoj.
Preventiv au fost evacuate obiectivele socio-economice din zonă.
Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj.

Pe râul Timiș, s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm cota maximă istorică înregistrată în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere.

Advertisement
usr

În cursul dimineții (ora 9.00), nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 2,5 km în aval de localitatea Lugoj.

În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aprox.100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități.

Nu există riscul inundării zonelor locuite situate în aval.

Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale și utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe în zona Pogăniș și Nădrag) pe sectorul Șag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia.

Echipele de intervenție asigură tranzitarea în condiții de siguranță a viiturii formate pe râul Timiș.

Advertisement
usr

Directorul general al companiei Apele Române, Ervin Molnar, se află în teren , împreună cu Marcel Vela, ministru de interne și cu Leonard Achiriloaiei, secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions