Sedința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de joi, 29 februarie, s-a încheiat. Pe ordinea de zi s-a aflat și situația arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care continuă să facă demersuri publice pentru obținerea ridicării Arhiepiscopiei la rang de Mitropolie.
Potrivit unor surse din Sfântul Sinod, ÎPS Teodosie a fost doar atenționat verbal (dojană) pentru neasultarea sa, în condițiile în care fusese deja atenționat să nu continue presiunile publice privind mitropolia.
Nu este clar deocamdată dacă situația ÎPS Teodosie va fi menționată într-un viitor comunicat de presă referitor la concluziile Sfântului Sinod de joi.
De altfel, publicația lumeacredinței.com punctează pe contul de Facebook un mesaj prin această informație a fost confirmată, neexistând la momentul transmiterii acestei știri niciun document oficial pe această temă.
“După agitația presei care anunța “judecarea“ ÎPS Teodosie, ceea ce s-a întâmplat la ședința de azi a Sf. Sinod arată starea de maturitate dar, mai ales, de echilibru pe care Biserica noastră o are. Coroborate cu dorința de a nu crea falii și de a nu lăsa duhul schismatic să lucreze în cler și popor.
Astfel, ÎPS Teodosie s-a ales cu dojană scrisă, următorul pas în caz de recidivă este Consistoriul Arhieresc.
În pandant, a fost eliberat Vasile Bănescu din funcția deținută, urmând ca toate comunicatele Patriarhiei să fie emise de Cancelaria Sf. Sinod, de care se ocupă PS Varlaam.
Personal, regret plecarea lui Vasile Bănescu din poziția deținută până acum, deoarece era o interfață credibilă între Biserică și societate – trecând peste anumite elanuri stilistice personale, privite ca ale unui creștin de autentică și neprefăcută conștiință eclezială.
A fost un om sincer pe toată durata mandatului său, iar acum nu știu exact care va fi configurarea viitoare a acestui post esențial în lumea noastră românească.
Aceste informații le am de la unii vlădici care au participat la ședința de azi, așadar ele sunt de încredere”.
La scurt timp, publicația a șters postarea, dar vă putem oferi o “o copie” a acesteia.
lumea credintei
Post și rugăciune pentru înfiinarea mitropoliei
Vă reamintim că Arhiepiscopia Tomisului a emis un ordin prin care instituie perioadă de post între 26 – 28 februarie şi a precizat că în această perioadă clericii vor oficia în biserici şi mănăstiri Acatistul Bunei Vestiri şi Acatistul Sfântului Apostol Andrei, măsuri luate pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Mircea Cristian Pricop, a explicat că un ierarh poate institui o perioadă specială de post şi de rugăciune la solicitarea credincioşilor.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta