Exclusiv
Istoria trupelor de mascați de la Poliția Locală Năvodari. Chelaru încearcă să scape de pistoale
Published
6 ani agoon
Primăria Năvodari se chinuie să scape de un arsenal format din pistoale Glock 19T și gloanțe din polimeri. Potrivit reglementărilor în vigoare, acest tip de armament nu figurează nici în anexa armelor neletale – care folosesc gloanțe din cauciuc, nici în cea a armelor letale – care folosesc gloanțe din metal. Gloanțele din polimeri sunt undeva la mijloc. Lovind o țintă umană de la o distanță mică, ele pot penetra corpul uman și pot ucide. La o distanță mai mare se diminuează pontențialul de suprimare a vieții umane. În orice caz, deținerea și utilizarea armelor de acest tip este supusă autorizării din partea Inspectoratului de Poliție. Pe 24 iulie 2018, IPJ Constanța a interzis Primăriei Năvodari, prin Direcția Poliției Locale, să utilizeze pistoalele Glock 19T și muniția aferentă. Prin urmare, primarul Florin Chelaru s-a socotit să scape de arsenal. Într-o primă etapă, acesta a obținut o hotărâre de consiliu local, HCL 228/24.08.2018, prin care a cedat cu titlu gratuit 10 pistoale Glock 19T cu 156 de cartușe cu gloanțe din polimeri către Serviciu pentru Acțiuni Speciale din IPJ Constanța. Apoi, pe 23 octombrie 2018, acesta a inițiat un proiect similar, prin care cerea aprobarea consilierilor locali să cedeze cu titlu gratuit alte 8 pistoale Glock 19 T cu 85 de cartușe cu glonț polimeri către Serviciul pentru Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Tulcea. Proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Năvodari din 31 octombrie 2018. Însă la debutul ședinței, Chelaru a anunțat retragerea proiectului de pe ordinea de zi, după ce a fost criticat în presă că cedează armele gratuit.
Calapod – 11 pistoale
De unde avea Primăria Năvodari acest arsenal semi-letal în dotare și la ce folosea? Ei bine, potrivit documentării noastre, achiziția de arme și muniții a fost aprobată, în parte, de Consiliul Local Năvodari în ianuarie 2008, o dată cu bugetul de venituri și cheltuieli propus de primarul pe atunci în funcție, Tudorel Calapod. Proiectul lui Calapod prevedea dotarea Poliției Comunitare cu 11 pistoale Glock în valoare de 24.200 de lei, 10 camere de supraveghere, un binoclu, un sistem de calcul și un sistem de avertizare acustică și optică. Așadar, dotările erau destinate funcționării Poliției Comunitare. Totuși, în proiectul lui Calapod nu se menționa modelul de pistol Glock ce urma a fi achiziționat sau modelul de cartuș folosit. Nici măcar nu există informația disponibilă dacă dotările prevăzute în bugetul anului 2008 au fost achiziționate în mandatul lui Calapod. Însă relevantă pentru tema de față este intenția acestuia de a întări Poliția Comunitară.
Matei își face trupă de mascați
Întărirea acestei structuri, începută de Calapod, a fost continuată și dusă pe culmi de abuz de Nicolae Matei, devenit primar al orașului Năvodari, în iunie 2008. Din punct de vedere legal, Poliția Comunitară avea atribuții pe linia asigurării liniștii și ordinii publice. Legea 371/2004, pe atunci în vigoare, obliga autoritățile locale să doteze polițiștii comunitari cu uniforme, însemne distinctive, arme de foc, bastoane de cauciuc sau tomfe, pulverizatoare iritant-lacrimogene, cătușe și alte mijloace de apărare și intervenție. Aceeași lege lăsa autorităților locale competența de a stabili regulamente de organizare și funcționare.
Una din primele inițiative ale lui Nicolae Matei, de la urcarea în scaunul de primar, a fost aceea de a înființa o trupă de mascați la nivelul Poliției Comunitare. Nicio lege nu prevedea o astfel de posibilitate, însă nici nu o interzicea în mod expres. Așadar, vorbim mai degrabă de un vid legislativ, pe baza căruia Matei a devenit, primul și singurul primar în țara asta, comandant peste o trupă de mușchiuloși cu identitate protejată în spatele cagulei.
Ani de teroare
La ordinul lui Matei, mascații comunitari au terorizat un oraș întreg, ani de zile. Dovezile vi le prezentăm mai jos, cu mențiunea că provin din surse publice, respectiv din clipuri postate pe Youtube. Vorbim aici de imagini de-a dreptul cutremurătoare, de oameni culeși de pe străzi doar pentru că era o oră târzie, de cetățeni somați să părăsească locuri publice și apoi alergați pentru a fi constrânși cu forța. De asemenea, vorbim de oameni striviți în bătaie, cu plăgi sângerânde, pomeți tumefiați și altele asemenea. Vorbim de lupte de stradă în care membri marcanți ai PSD Năvodari au lovit cu pumnii pensionari lipsiți de apărare, având concursul polițiștilor locali, foști comunitari până la schimbarea legii, din 2011. Într-o țară normală, demenții care au făcut posibil așa ceva ar fi stat ani grei la pușcărie. La noi, sunt liberi ca pasărea cerului, ba chiar unii din ei și aleși locali în funcție, prezumați întregi la minte și apți să facă reguli de conviețuire socială pentru ceilalți.
2009: ”De ce ați coborât înarmați la noi?”
Începem cu un clip urcat pe Youtube pe 20 noiembrie 2009. Clipul se numește ”Abuz Poliția Comunitară Năvodari terasă” și surprinde un moment după lăsarea serii în care mascații Poliției Comunitare pătrund pe o terasă somând persoanele aflate acolo să evacueze zona.
Al doilea clip este urmarea celui de mai sus și a fost urcat pe Youtube de aceeași persoană, tot pe 20 noiembrie 2009. Clipul se numește: ”Abuz Poliția Comunitară Năvodari spațiu privat”. În vacarmul de voci se disting strigăte de genul: Eliberați zona, prinde-l, să vezi ce topoare în cap am să-ți dau. ”Pentru ce ne interziceți să stăm în stradă? Ce s-a întâmplat? V-a jignit cineva? De ce ați coborât înarmați? Vrem și noi să știm de ce ați coborât înarmați la noi. E proprietate privată acolo. Aici este proprietate publică. De ce nu avem voie să stăm pe trotuar la vorbă? Acolo sunt bănci puse de Primărie ca să putem sta pe ele. Sunteți cei mai tari polițai comunitari din țară!” – se aude vocea, mult mai clară, a persoanei care filma incidentul. Clipul se închide cu momentul în care mascații încep să alerge un civil.
”Cine ți-a dat voie să faci poze pe domeniul public? Vrei să ți-l bag pe gât?”
Tot pe 20 noiembrie 2009, pe Youtube a fost urcat un clip cu denumirea ”Abuz consilier PSD Năvodari”. Din primele cadre, deducem că două persoane, din care una filmând cu telefonul, se deplasau cu o mașină în centrul orașului, spre o zonă unde avea loc o descindere în forță a Poliției Comunitare. La un moment dat, din sensul opus se apropie o altă mașină. Ambii șoferi opresc și coboară geamurile. ”Spuneți!” – i se adresează persoana care filma, șoferului din mașina cealaltă. ”Cine ți-a dat voie să faci poze pe domeniul public?” – tună acesta din urmă. ”Păi este voie să facem poze pe domeniul public”, răspunde persoana care filma. ”Alo, cine ți-a dat voie să filmezi, te-am întrebat… vrei să ți-l bag pe gât, acuma?” – strigă celălalt. Comentatorii clipului l-au identificat pe acest personaj ca fiind fostul consilier local PSD, Felician Gherasim, un apropiat al lui Nicolae Matei.
Tot din 2009 datează și alte clipuri similare, având un conținut care probează același comportament clar interlop al unora care-și spun oameni ai legii. Sărim peste ele și mergem la nivelul anului 2011.
2011: Cules de pe stradă și bătut cu pumnii și bastoanele. Imagini șocante!
De data aceasta vorbim de o știre difuzată de postul de televiziune Antena 1. Ce se vede în filmare? În primul rând, o crainică de televiziune care anunță subiectul știrii: ”Scandal mare, aseară, în fața unei secții de Poliție din Năvodari. Protagoniști au fost câțiva mascați, un echipaj de medici și doi oameni care abia se mai puteau ține pe picioare de beți ce erau. Unul din ei a fost cel care a pornit totul: a sărit în ajutorul prietenului său care ar fi fost bătut de polițiști”.
Apoi, în imaginile filmate la locul incidentului se vede un cetățean în stare evidentă de ebrietate, lovind cu pumnii în geamul unei uși, pentru a i se deschide. Lovind în mod repetat, acesta reușește să spargă geamul. O clipă, camera de luat vederi se focusează pe panoul de frontispiciu al clădirii. Fără dubiu, incidentul se petrece la sediul Poliției Comunitare din Năvodari. În cadrele următoare, ușa cu geamlîcul spart se deschide și încep să iasă din interior mai multe persoane cu cagule pe față. În secvențele următoare, vocea din off îl introduce pe un prieten al ”scandalagiului”, să ne explice motivul supărării. ”Noi stăteam în fața blocului. Mascații au venit în fața blocului, au întrebat pe domnul cum se numește și dânsul a răspuns: Marin mă cheamă. L-au luat de mâini și l-au băgat în mașină”. Între timp, cadrul poveștii se schimbă. Deja ne aflăm în fața sediului Poliției naționale din Năvodari, din care pășește în stradă Marin, personajul ridicat de mascați. Acesta e bătut, tumefiat, plin de vânătăi și povestește reporterului că fost lovit cu pumnii și bastoanele de cauciuc. Ați auzit de vreo anchetă de răsunet? Ați auzit ca ”oamenii legii” care i-au făcut așa ceva să răspundă în vreun fel? Nici noi!
2012: Lupte de stradă, cu pumni și sânge
Un ultim clip pe care vi-l propunem în materialul de față a fost urcat pe Youtube în 19 octombrie 2015, cu titlul ”Bătaie Năvodari între oamenii primarului Matei Nicolae și pensionari”. Din clip, însă, înțelegem că incidentul filmat a avut loc pe data de 5 iunie 2012. Ne aflăm, așadar, în perioada campaniei electorale pentru alegerea primarului, din anul 2012. De altfel, încă din primele imagini vedem o încleștare între două tabere, în piațeta pietonală din fața Primăriei Năvodari. În stânga: un grup de persoane de toate vârstele, nu doar pensionari, protestează, fluturând un cearceaf inscripționat cu marker, din care se distinge cuvântul Tabără. Cel mai probabil, mesajul se referea la furtul taberei de copii de la Năvodari care avusese loc în luna mai 2012, atunci când activele sindicatelor fuseseră preluate abuziv de o firmă în care cumnatul fără forme legale al lui Nicolae Matei deținea 60% din acțiuni. Revenim la imagini. Tabăra din partea dreaptă este formată din activiști PSD îmbrăcați cu tricouri roșii, mov și verzi, inscripționate pe spate cu sintagma : ”Matei primar”. Și tot în tabăra din dreapta se văd mai mulți polițiști locali, îmbrăcați în uniforme de intervenție, dar fără cagule pe față. Urmează violențe de-a dreptul șocante. Tabăra lui Matei smulge bannerul referitor la furtul Taberei de Copii. Apoi, un polițist local îi imobilizează mâinile unui bătrân. În timp ce protestatarul era ținut de mâini, un pumn îl lovește teribil în plină figură și-l umple de sânge. În reluare, se vede o mânecă scurtă mov, în spatele pumnului.
Altă brută agresivă: consilierul Liviu Stan
La o fracțiune de câteva secunde, se poate observa că un alt personaj, de data aceasta cu tricou roșu, îl lovește cu sete și tot în plină figură pe un protestatar tânăr. Bruta agresivă era chiar consilierul local PSD-ist Liviu Stan, un fanatic transfigurat de ură. La un moment dat, în piațeta din fața Primăriei își face apariția chiar șeful Poliției Locale. Mai mulți mascați îl culeg pe un tânăr și îl îndeasă în mașină. Îl revedem pe acesta la final de clip, cu trupul vărgat de lovituri de baston. Să mai spunem că șeful Poliției Locale îi somează pe protestatari să plece acasă, pentru că mitingul ar fi neautorizat. Acesta nu are nicio problemă cu bătăușii care, oricum, din ce se vede, erau amestecați cu subordonații săi.
În noiembrie 2012, Nicolae Matei a fost arestat preventiv. Ulterior, a fost condamnat penal și a executat o pedeapsă privativă de libertate la Penitenciarul Poarta Albă. Și alte dosare penale l-au ajuns din urmă. În primul dintre ele a fost trimis în judecată pentru retrocedări frauduloase de terenuri și sifonarea unor sume colosale prin echipa de fotbal a localității. În altul, a fost trimis în judecată pentru furtul Taberei de Copii. În anul 2016, el nu a mai putut candida pentru funcția de primar. Pe fondul decăderii sale, a avut loc ascensiunea actualului primar, Florin Chelaru. În multe privința, noul primar continuă linia lui Matei, ca un simplu executant. În altele, însă, încearcă să scape de scheleții din dulap, moșteniți de la mentorul său.
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.