Istoricul de artă Pavel Chihaia s-a născut la Corabia, în anul 1922 dar a rămas orfan la vârsta de numai 4 ani. Atunci a fost adoptat de către o mătușă care locuia în Constanța, așa că și-a petrecut copilăria și adolescența la malul mării.
El și-a pierdut viața în urmă cu câteva zile, mai exact pe data de 18 iunie, în Munchen, Germania, unde era plecat încă din anul 1978.
Iată ce mesaj a transmis presei liceul Mircea cel Bătrân, unde Chihaia a urmat cursurile liceale.
”Am aflat cu durere despre stingerea din viață a celui care a fost unul dintre cei mai importanți absolvenți ai Liceului ”Mircea cel Bătrân”, scriitorul, omul de știință, eruditul istoric Pavel Chihaia!
Omul care a iubit toată viața școala în care s-a format, așa după cum și mărturisea în urmă cu 5 ani ”Voiam mai întâi să vă mărturisesc dragostea și recunoștința pentru lăcașul unde m-am format și de care am ramas legat întreaga viață, Liceul ‘Mircea cel Bătrân’ din Constanța”.
Personalitate de o rară ţinută intelectuală, absolvent al Facultăţii de Litere din Bucureşti, publică în 1945 prima sa piesa de teatru, La farmecul nopţii, pentru care este distins cu Premiul Scriitorilor Tineri al Fundaţiilor Regale. A făcut parte din organizaţia anticomunistă “Mihai Eminescu” alături de alte nume ilustre precum Vladimir Streinu sau Constant Tonegaru. Susţine teza de doctorat la Sorbona, în 1973, aceasta fiind ulterior publicată cu titlul Immortalité et décomposition dans l’art du Moyen Age. În 1978 emigrează în Germania unde ocupă postul de consilier de educaţie la liceul francez „Jean Renoir” din München şi colaborează cu Radio Europa Liberă. În Germania, îşi reia preocupările literare şi scrie două romane, Hotarul de nisip şi Cearta sufletului cu trupul. Primul roman prezintă epoca stalinistă din perspectiva unor tineri intelectuali care încearcă să fugă din România, iar al doilea, experienţa exilului şi raportarea sa la realitatea occidentală şi la sensibilitatea religioasă a ortodoxiei.
Ca o recunoaştere a valorii literare a operei sale, dar şi a laturii umane de o demnitate şi o fineţe intelectuale desăvârşite, la Constanţa i-au apărut toate cărţile, într-o ediţie de zece volume.
Direcţiunea colegiului şi întregul colectiv de cadre didactice aduc omagiul lor ilustrei sale personalități; precizăm că amintirea lui Pavel Chihaia este prezentă, în colegiul de azi, prin colecția de publicații, prin portretul aflat în galeria scriitorilor mirciști și în panoul cu absolvenți celebri ai liceului. Opera complexă pe care a creat-o aduce temeinicie gloriei postume. Odihnească-se în pace!”, precizează profesorul Florentina Gheorghe, responsabil de comunicare al CNMB.
Foto: Adevărul
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta