Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Istoricul de artă Pavel Chihaia a încetat din viață. El urmase Liceul ”Mircea cel Bătrân” din Constanța

Published

on

Istoricul de artă Pavel Chihaia s-a  născut la Corabia, în anul 1922 dar a rămas orfan la vârsta de numai 4 ani. Atunci a fost adoptat de către o mătușă care locuia în Constanța, așa că și-a petrecut copilăria și adolescența la malul mării.

El și-a pierdut viața în urmă cu câteva zile, mai exact pe data de 18 iunie, în Munchen, Germania, unde era plecat încă din anul 1978.

Iată ce mesaj a transmis presei liceul Mircea cel Bătrân, unde Chihaia a urmat cursurile liceale.

”Am aflat cu durere despre stingerea din viață a celui care a fost unul dintre cei mai importanți absolvenți ai Liceului ”Mircea cel Bătrân”, scriitorul, omul de știință,  eruditul istoric Pavel Chihaia!

Advertisement
usr

Omul care a iubit toată viața școala în care s-a format, așa după cum și mărturisea în urmă cu 5 ani ”Voiam mai întâi să vă mărturisesc  dragostea și recunoștința pentru lăcașul unde m-am format și de care am ramas legat întreaga viață, Liceul ‘Mircea cel Bătrân’ din Constanța”.

Personalitate de o rară ţinută intelectuală, absolvent al Facultăţii de Litere din Bucureşti,  publică în 1945  prima sa piesa de teatru, La farmecul nopţii, pentru care este distins cu Premiul Scriitorilor Tineri al Fundaţiilor Regale.  A făcut parte din organizaţia anticomunistă “Mihai Eminescu” alături de alte nume ilustre precum Vladimir Streinu sau Constant Tonegaru. Susţine teza de doctorat la Sorbona, în 1973, aceasta fiind ulterior publicată cu titlul Immortalité et décomposition dans l’art du Moyen Age. În 1978 emigrează în Germania unde ocupă postul de consilier de educaţie la liceul francez „Jean Renoir” din München şi colaborează cu Radio Europa Liberă. În Germania, îşi reia preocupările literare şi scrie două romane, Hotarul de nisip şi Cearta sufletului cu trupul. Primul roman prezintă epoca stalinistă din perspectiva unor tineri intelectuali care încearcă să fugă din România, iar al doilea, experienţa exilului şi raportarea sa la realitatea occidentală şi la sensibilitatea religioasă a ortodoxiei.

Ca o recunoaştere a valorii literare a operei sale, dar şi a laturii umane de o demnitate şi o fineţe intelectuale desăvârşite, la Constanţa i-au apărut toate cărţile, într-o ediţie de zece volume.

Direcţiunea colegiului şi întregul colectiv de cadre didactice aduc omagiul lor ilustrei sale personalități; precizăm că amintirea lui Pavel Chihaia este prezentă, în colegiul de azi, prin colecția de publicații, prin portretul aflat în galeria scriitorilor mirciști și în panoul cu absolvenți celebri ai liceului. Opera complexă pe care a creat-o aduce temeinicie gloriei postume. Odihnească-se în pace!”, precizează profesorul Florentina Gheorghe, responsabil de comunicare al CNMB.

Foto: Adevărul

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions