Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii, stabilite prin programul cadrul de acțiuni pentru anul 2024, începând cu data de 12 februarie și până în prezent s-a desfăşurat Campania națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor.
Campania națională s-a desfășurat în perioada 12.02 – 30.11 și a cuprins patru etape:
- prima etapă s-a desfășurat în lunile februarie – martie, prin mediatizarea, informarea, privind modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor și organizarea de dezbateri în cadrul ITM Constanta cu principalii dezvoltatori din județe cu activitate in acest domeniu.
În cadrul acţiunilor de control, s-a verificat modul în care se respectă prevederile actelor normative în vigoare din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
- a doua etapă s-a desfășurat în lunile aprilie – noiembrie și a constat în verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor, la angajatorii cu activitate în domeniul construcţiilor, prin acțiuni de control la angajatori.
Verificarea măsurilor dispuse s-a realizat pe toată durata de desfășurare a campaniei, în funcție de termenele dispuse cu ocazia controalelor anterioare.
- a treia etapă a constat în centralizarea rezultatelor campaniei la nivel local și a rapoartelor privitor la verificarea măsurilor.
- a patra etapă a cuprins centralizarea rezultatelor campaniei la nivelul Inspecției Muncii, pană la sfârșitul lunii Noiembrie 2024.
Domeniul construcţiilor constituie unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia naţională. In baza analizei datelor statistice privind indicele de frecvenţă care indică numărul de accidentați care revin la 1.000 de lucrători s-a constatat că acest sector de activitate are o pondere majoră în numărul total de accidentaţi în muncă. Din acesta cauz și în anul 2024, s-a impuns intensificarea acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în şantierele temporare şi mobile.
S-a urmărit în mod deosebit verificarea respectării de către agenţii economici din acest sector de activitate, a tuturor condiţiilor de muncă ale lucrătorilor avându-se în vedere în mod special, identificarea situaţiilor de pericol grav şi iminent, sistarea activităţii/oprirea din funcţiune a echipamentelor de muncă care generează astfel de situaţii şi sancţionarea contravenţională a angajatorilor implicaţi.
In urma controalelor desfăşurate de către inspectorii de specialitate din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă la 200 de angajatori care își desfășoară activitatea pe raza județului Constanța, s-au aplicat 118 sancțiuni contravenționale din care două avertismente și 116 amenzi în valoare de 453.500 lei si s-au dispus 118 măsuri obligatorii, cu termene scadente pentru remediere neconformităților, la angajatorii verificați.
”Deasemenea, s-a urmărit şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul, situație în care s-au aplicat și 2 sancțiuni contravenționale pentru nerealizarea la termen a măsurilor dispuse.”, a precizat Marian Becheanu, inspector șef al ITM Constanța.