Advertisement
Societate

ITM Constanța, amenzi în valoare de aproape 300.000 de lei pentru nereguli în controalele din luna septembrie

In perioada 1-30 septembrie, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat activitatea de verificare și control conform Programului Cadru de acțiuni pentru anul 2024, aprobat de Inspecția Muncii.

Astfel, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă au efectuat 180 controale în urma cărora au sancționat contravențional 33 de angajatatori cu 39 sancțiuni contravenționale.

Din cele 39 sancțiuni contravenționale aplicate, 29 au fost sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 171.700 lei, respectiv 9 sancțiuni contravenționale cu avertisment.

Cu ocazia controalelor efectuate, au fost identificați 5 angajatori care foloseau muncă nedeclarată , unde au fost depistate 6 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în baza de date REVISAL, motiv pentru care s-au aplicat sancțiuni contraventionale cu amendă în valoare de 110.000 lei.

Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, neevidențierea orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.

Pentru neconformitățile constatate, inspectorii de muncă au dispus 104 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare.

In domeniul securității și sănătății în muncă, în luna septembrie, au fost efectuate 130 controale , în urma cărora s-au constatat 48 neconformități, pentru care s-au dispus 48 măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere.

S-au aplicat 48 sancțiuni contravenționale, dintre care 16 sancțiuni contravenționale cu avertisment și 32 sancțiuni contravenționale cu amendă contravențională în valoare totală de 128.000 lei.

Cele mai frecvente deficienţe, în domeniul securității și sănătății în muncă, constatate de inspectorii de muncă au fost: instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși în funcție de domeniul de activitate.

În perioada 1-30 septembrie, au fost înregistrate 123 sesizări ale cetățenilor, referitoare la neplata drepturilor salariale la data stabilită în contractul individual de muncă, netransmiterea în REVISAL a contractelor individuale de muncă, refuzul eliberării documentelor la încetarea activității, neplata orelor suplimentare, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă, nerespectarea condițiilor de lucru și neasigurarea echipamentului individual de lucru corespunzător.

”În conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, acestea au fost repartizate inspectorilor de muncă, pentru a se efectua verificări și a se formula răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile.”, a precizat Marian Becheanu, inspector șef al ITM Constanța.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Maria Ionescu

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Recent Posts

Constanța. Consilierii județeni, convocați în ultima ședință ordinară din actualul mandat

Consiliul Județean Constanța este convocat în ședință ordinara pentru data de 17.10.2024, ora 10:00, în… Read More

11 ore ago

Bărbat prins în flagrant imediat după ce vrut să fure dintr-o locuință, în localitatea Limanu

În cursul nopții trecute, un bărbat a fost prins în locuința unei femei din localiatea… Read More

16 ore ago

Cartea cea mai mică din Biblioteca Județeană Constanța nu este mai mare decât o nucă!

Biblioteca Județeană Constanța are în patrimoniu, la compartimentul Colecții Speciale, o carte care nu este… Read More

17 ore ago

(VIDEO) Senatorul Negoi: „Legea care asigură un număr minim de șezlonguri pe plaje pentru persoanele cu dizabilități, blocată la Camera Deputaților“

Senatorul de Constanța, Remus Negoi, spune că Legea pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități pe… Read More

17 ore ago

Operațiunea ”Focus on the road”, desfășurată de polițiștii rutieri din Constanța

În perioada 7-13 octombrie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Constanța se alătură operațiunii ”FOCUS ON… Read More

18 ore ago

Atenție, miercuri se oprește apa în zona Inel II din Constanța

Miercuri, 16 octombrie, se vor executa lucrări de conectare la sistemul centralizat a noilor conducte… Read More

19 ore ago