Published
8 ani agoon
În urma cu câteva zile, la şedinţa Consiliului Local Municipal a fost respins proiectul care viza trecerea unor baze sportive, printre care şi stadionul Farul, către Primăria Constanţa. Pentru a va face o imagine cât mai corectă asupra cauzelor care au stat la respingerea acestui proiect, vom intra în detaliile prăbuşirii acestui club.
Ameninţarea falimentului a fost literă de lege
Clubul sportiv Farul a trecut de mai multe ori de ameninţarea falimentului. Prima dată s-a dispus începerea procedurii falimentului pe data de 11.03.2013. După mai bine de un an de amânări, pe 27.10.2014, Tribunalul Constanţa a dispus extinderea perioadei de executare a planului de reorganizare cu încă un an, în timp ce pe data de 12.10.2015 a admis cererea celor cinci jucători creditori şi a dispus din nou începerea procedurii de faliment a FC Farul. În istoria sa, clubul Farul, înfiinţat în anul 1949, a jucat de două ori în Cupa UEFA Intertoto, a câştigat de cinci ori Liga a 2-a şi a fost finalistă în Cupa României în sezonul 2004-2005, când a pierdut în faţa lui Dinamo. Dar, din motive stipulate concret în Planul de reorganizare elaborat în anul 2010, s-a ajuns în situaţia actuala. Ce se preciza în acest plan elaborat pe vremea când clubul se afla în stare de insolvenţă temporară? “Starea de insolventa temporara s-a instalat ca urmare a managementului defectuos al conducerii clubului, care a dus la retrogradarea echipei în Liga a 2-a a Campionatului de fotbal al României. Managementul defectuos s-a materializat printr-o politică păguboasă de transferuri care în loc să întărească echipa au dus la retrogradarea acesteia.” În anul 2010, s-a formulat către Tribunalul Constanta cererea introductivă prin care s-a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei. Totalul creanţelor clubului a fost de peste 3 milioane de lei. Pe acea vreme, Farul avea 50 de angajaţi! Măsurile pentru implementarea planului de reorganizare au vizat reducerea cheltuielilor întrucât veniturile au scăzut simţitor. Lucrurile s-au derulat destul de încet, iar Clubul a sperat mereu că îşi va putea reveni. Cu toate acestea, după mai multe termene a venit şi cel final, care preciza: “Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a CS FC Farul Constanţa ca neîntemeiată. Admite excepţia lipsei de interes. Respinge recursul declarat de CS FC Farul Constanţa împotriva Hotărârii pronunţate la data de 24.08.2016 în dosarul nr.29/CD/2016 de Comisia de Disciplină şi Etică a FRF ca lipsit de interes. Definitivă şi executorie pe plan intern. Hotărârea poate fi atacată la TAS, în termen de 21 de zile de la comunicare. Pronunţată azi, 31.08.2016, în şedinţa nepublică, la sediul FRF din Bucureşti, str. Vasile Şerbănică nr. 12, sector 2”, se arată în comunicatul FRF.
S-a înfiinţat SSC Farul
Suporterii constănţeni au anticipat acest deznodământ pentru clubul lui Giani Nedelcu şi în această vară au creat, alături de mai multe legende ale Farului, o echipă nouă pe care au înscris-o în campionatul Ligii a IV-a Constanţa. SSC Farul Constanţa e denumirea noului club. La începutul lunii octombrie, SSC Farul solicita următoarele: “Subscrisa, Asociația Suporter Spirit Club Farul Constanța, cu sediul în Constanța, având în vedere dispozițiile instanței de judecată cu privire la situația clubului de fotbal CS FC Farul din dosarul nr. 6194/118/2010, prin care falimentul societății a rămas definitiv și irevocabil, vă solicităm ca la prima întrunire a Adunării Creditorilor / Comitetului Creditorilor să supuneți votului acesteia(uia) și cedarea dreptului de folosință pentru siglă, culori, palmares şi numele FC (Fotbal Club) Farul Constanța către subscrisa, cu titlu gratuit şi perpetuu.” Cu aceasta echipa au venit la şedinţa CLM din data de 31 octombrie şi şi-au manifestat speranţa că stadionul Farul va fi preluat de către Primăria Constanţa. Înainte de momentul votării acestui proiect de hotărâre i s-a dat cuvântul lui Lică Marcel, preşedinte al FC Farul, fost arbitru internaţional, care a avut parte de mulţi susţinători. ”Fiţi de acord cu acest proces de preluare a stadionului Farul. Fotbalul constănţean este în colaps, iar suporterii au înfiinţat o nouă echipă. Vom promova în liga a treia şi întrebăm unde ne vom desfăşura activitatea? Cerem doar redarea fotbalului constănţenilor. Clubul Farul trebuie preluat de către Primărie. La următoarea şedinţă vom veni cu un proiect de finanţare”. Dar proiectul a fost respins la vot.
PNL îşi justifică votul negativ
Astăzi, preşedintele organizaţiei municipale a PNL, Vergil Chiţac, s-a întâlnit cu suporterii echipei FC Farul. Acesta i-a asigurat de sprijinul acordat sportului constănţean, prin vocea consilierilor locali municipali, şi a subliniat faptul că proiectul de hotărâre privind preluarea Stadionului Farul va fi votat doar în condiţii de legalitate absolută. În acest moment, proiectul propus de administraţia PSD nu are obiect, deoarece stadionul nu a fost predat către proprietarul său de drept – Ministerul Tineretului şi Sportului. „Planul de reorganizare al clubului sportiv FC Farul este semnat de către Administrator Special – Ştefan Mihu, actual candidat la alegerile parlamentare din partea PSD, pe locul 3 la Senat. În acelaşi plan de reorganizare se specifică foarte clar, chiar sub semnătura aceluiaşi Ştefan Mihu, următoarele: „Starea de insolvenţă temporară s-a instalat ca urmare a managementului defectuos al conducerii clubului (…). Neimplicarea autorităţilor locale în sprijinirea activităţii fotbalistice a constituit de asemenea un element important în desfăşurarea negativă a activităţii clubului.”(…)” Pe principiul hoţului care strigă hoţul, administraţia PSD acuză, astăzi, opoziţia de lipsă de grijă pentru sport, în vreme ce, timp de 16 ani, conducerea social-democrată care a condus județul şi municipiul a orchestrat, cu bună ştiinţă, colapsul fotbalului constănţean.” Cam aceasta este povestea clubului Farul. Sper ca o înţelegeţi cu toţii!
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!