Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis astări, 8 februarie 2017, excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti pentru încălcarea regimului incompatibilităţilor şi interdicţiilor impuse judecătorilor şi procurorilor. Acţiunea disciplinară împotriva Cameliei Bogdan a fost susţinută, prin cereri de intervenţie, de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului FACIAS şi de Grupul de Investigaţii Politice al lui Mugur Ciuvică. De altfel, acesta din urmă a şi adus în spaţiul public, în urmă cu doi ani, dovezi potrivit cărora judecătoarea Camelia Bogdan, cea care a decis condamnarea lui Dan Voiculescu în dosarul ICA, ar fi încasat chiar în perioada procesului un onorariu de 10.000 de lei pentru participarea la un seminar organizat de o firmă aflată în parteneriat direct cu Ministrul Agriculturii, partea vătămată din dosarul penal al lui Dan Voiculescu. Legea le interzice magistraţilor să primească bani, sub orice titlu, de la părţile din dosarele pe care le instrumentează/le judecă. Hotărârea CSM poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 15 zile de la comunicarea.
Condamnarea lui Dan Voiculescu
Camelia Bogdan s-a evidenţiat prin condamnarea lui Dan Voiculescu, fiind numită să judece acest dosar după arestarea judecătorului iniţial, Stan Mustaţă pentru fapte de corupţie. Jurnaliştii afiliaţi trustului de presă al lui Dan Voiculescu au susţinut în mod repetat că judecătoarea Camelia Bogdan nu ar fi avut timpul fizic să studieze toate înscrisurile aflate în dosarul penal al lui Dan Voiculescu, susţinând că, din acest motiv, mogulul nu ar fi avut parte de un proces echitabil. Aceeaşi jurnalişti au insistat că nu există probe privind complicitatea dintre Dan Voiculescu şi funcţionarii care au intervenit în procesul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), întrucât aceştia nu ar fi comunicat între ei şi nici nu s-ar fi cunoscut personal. De aici şi supranumele „dosarul telepatia”, pe care jurnaliştii de la Antena 3 şi Luju.Ro l-au dat dosarului ICA, sugerând că singura formă de comunicare între inculpaţi putea fi doar telepatia.
Clinciul cu Traian Băsescu
De asemenea, Camelia Bogdan s-a evienţiat într-o controversă cu fostul preşedinte Traian Băsescu, la sfârşitul anului trecut. Bogdan a judecat un dosar penal în care a fost implicat ginerele lui Traian Băsescu, dar şi un alt dosar în care a dispus indisponibilizarea unor onorarii realizate de fiica lui Traian Băsescu, Ioana, în calitatea acesteia de notar public. În decembrie 2016, fugarul Sebastian Ghiţă a dat publicit o înregistrare audio în care apărea vocea lui Traian Băsescu. Fostul şef al statului vorbea acolo de înţelegeri oculte între DNA, SRI şi judecători, menţionând în mod explicit numele Cameliei Bogdan.
Minuta hotărârii CSM:
“Respinge exceptia nelegalei sesizari a Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara, ca neintemeiata.
Respinge exceptia prescriptiei invocata de parata-judecator Camelia Bogdan, ca neintemeiata.
Admite actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Camelia Bogdan – judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti.
In baza art. 100 lit. e din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Camelia Bogdan – judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti sanctiunea disciplinara constand in excluderea din magistratura pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. b) din acelasi act normativ.
Admite cererile de interventie accesorie formulate in interesul reclamantei Inspectia Judiciara de catre Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului FACIAS si Grupul de Investigatii Politice – GIP.
Respinge cererea de interventie accesorie formulata in interesul paratei Camelia Bogdan de catre Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, ca neintemeiata.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.
Comunicatul CSM privind excluderea din magistratura a judecatoarei Camelia Bogdan:
“In sedinta de azi, 8 februarie 2017, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Camelia Bogdan, judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti.
In temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Sectia pentru judecatori a aplicat doamnei judecator sanctiunea disciplinara constand in ‘excluderea din magistratura’ pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit. b) din acelasi act normativ – ‘incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii’.
Hotararea sectiei va cuprinde, alaturi de alte elemente prevazute de lege, descrierea faptei pentru care s-a aplicat sanctiunea disciplinara mentionata, urmand a fi redactata si publicata pe site-ul Consiliului www.csm1909.ro in termen de 20 de zile de la pronuntare.
Aceasta poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta