Meteorologii au emis un mesaj nou de vreme severă, respectiv instabilitate atmosferică temporar accentuată. Potrivit avertizării meteorologice, local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp. Pentru aceste zone a fost emis un cod portocaliu de vreme rea.
Cod galben de vreme rea a fost emis și pentru județul Constanța.
Potrivit meteorologilor dobrogeni, din a doua parte a nopții de miercuri spre joi, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină.
Mâine, deși temperaturile vor scădea față de ziua precedentă, vremea se va menține călduroasă în cea mai mare parte a Dobrogei, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși, pe alocuri, pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi temporar mai noros după-amiaza și noaptea, când pe arii restrânse vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și condiții de grindină. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. Temperaturile maxime se vor situa între 31 și 36 de grade, mai scăzute pe litoral și în deltă (28-30 de grade), iar cele minime între 19 și 23 de grade.
Specialiștii recomandă pentru siguranța cetățenilor și pentru protejarea bunurilor, următoarele:
- Îndepărtează obiectele, copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
- Nu uita regula de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numeri până la 30 înainte de a auzi un tunet.
- Fii atent la alertele și avertizările autorităților (Ro-alert, meteo, aplicația DSU)
- Dacă ești în mediul urban, adăpostește-te imediat într-o clădire, pentru a evita riscul lovirii de către obiecte, pomi/crengi, stâlpi etc.
- Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
- Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm. te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.