Prezenta la vot la referendumul de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei este de 20,41 la sută, numărul votanţilor fiind de 3.731.704 la ora 21.00, atunci când s-au închis urnele în ţară, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC). Referendumul este valid dacă prezenţa la vot este de 30 la sută, iar 25 la sută sunt voturi valabile. Numărul celor din diaspora care au votat la referendumul pentru revizuirea Constituţiei este mai mare decât la alegerile parlamentare din 2016, o singură secţie de votare a avut prezenţă de 100%, în timp ce în patru secţii din ţară, din care două din Bucureşti, prezenţa a fost 0. Totodată, un singur judeţ, Suceava, a întrunit pragul minim de prezenţă de 30%, iar Covasna a fost judeţul cu cea mai mică prezenţă.
În județul Constanța, prezența la vot a fost mult sub cifra obținută la nivel național, deși atât municipiul, cât și administrația județeană sunt conduse de lideri importanți ai PSD. Mai mult, președintele Organizației județene a PSD Constanța, Felix Stroe, a fost ministrul Transporturilor în Guvernul Tudose.
Revenind la procente, în județul Constanța foar 14,47% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, mult sub media națională 20,41%. În aceste condiții, conform clasamentului rezultat din cifrele finale, Constanța și Tulcea, cunoscute drept vârfuri ale Partidului Social Democrat, s-au aflat la coada clasamentului, după Harghița (11,12%) și Covasna (8,50%), județe controlate de UDMR.
De partea cealaltă, județene care au scos cele mai bune procente sunt: Suceava – 30,67%, acesta fiind și singurul județ care a depășit pragul impus de legislație pentru validarea referendumului, Dâmbovița – 28,98% șiBihor – 28,92%.
Precizăm și cu această ocazie că primarul municipiului Constanța este Decebal Făgădău, președinte executiv al PSD Constanța, iar președintele Consiliului Județean Constanța vine tot din rândurile social democraților, Horia Marius Țuțuianu fiind un lider important pentru filiala locală a partidului.
Scandal după închiderea urnelor și palma baronilor PSD pentru Liviu Dragnea
În spațiul public au apărut deja, la scurt timp după închiderea urnelor, informații potrivit cărora liderii locali ai Partidului Social Democrat se va vinovați de eșecul referendumului, ei fiind acuzați că nu ar fi mobilizat electoratul să iasă la vot. De asemenea, se discută deja despre un boicot al referendumului ca despre o… palmă dată lui Liviu Dragnea de baronii PSD.
Mobilizarea slabă la vot este o reacţie la atitudinea clasei politice superficiale care nu a cheltuit bani pe problemele importante, susţine sociologul Ciprian Necula, precizând că numărul mic de alegători este o palmă dată lui Liviu Dragnea de către baronii locali, care nu s-au mobilizat.
“Referendumul a fost un exerciţiu democratic în care cetăţenii români au luat o poziţie faţă de tema Referendumului, iar o poziţie poate fi inclusiv boicotul, ceea ce s-a întâmplat în România. (…) Oamenii au decis să nu creadă unele mişcări conservatoare. Votul nu ar schimba nimic. Indiferent de situaţie, gay nu se puteau căsători în România. Nu asta era miza voturilor, miza era constituirea unor grupări de extremă dreaptă, în România, încercând să ocupe locul lui Vadim Tudor, care a lăsat un spaţiu destul de larg în ceea ce se numeşte dreapta”, a declarat, pentru MEDIAFAX, sociologul Ciprian Necula.
Necula mai precizează că boicotul a fost o atitudine civică europeană la un act politic antieuropean, iar faptul că mobilizarea a fost slabă a depins de mai mulţi factori.
Referendum. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00; aproape 19 milioane de români, asteptați la urne
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta